TVC și pentru copiii cu disabilități

Egalitate, prietenie și nediscriminare. Aceste valori europene încearcă, zi de zi, să promoveze în instituția lor profesorii liceului teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești. În acest scop, dascălii desfășoară diverse activități extracurriculare, în care implică elevii cu cerințe educaționale speciale (CES). Una dintre astfel de activități a fost TVC-ul matematic. În cadrul concursului, copiii cu CES au realizat reviste de perete, au desenat figuri geometrice și au rezolvat probleme de logică.

Potrivit specialiștilor în psihologie, pentru elevii cu Cerințe Educaționale Speciale, frecventarea orelor se dovedește a fi dificilă, uneori. Ei realizează că sunt diferiți de ceilalți și fie încearcă să se încadreze în colectivul clasei, fie se interiorizează și nu comunică cu semenii lor. Asta, însă, nu este se referă la elevii liceului teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești. Aceștia s-au împrietenit cu colegii lor și se încadrează nu doar la ore, dar și înafara orelor de curs, la diverse activități extracurriculare.

Constantin Stratan este elev al clasei a VIII-a B. Băiatul vine zi de zi la școala din Șoldănești din satul Parcani, aflat la o distanță de aproape 5 km. Potrivit Larisei Russu, cadrul de sprijin de la instituția pe care o frecventează copilul, Constantin face parte dintr-o familie social-vulnerabilă. Pentru el, participarea la TVC-ul matematic a fost o provocare mare. Băiatul recunoaște că îi este greu să se descurce în lumea cifrelor și desenarea figurilor geometrice și colorarea lor după bunul lui plac nu i-au dat mari bătăi de cap. Oricum, elevul ne-a spus că cel mai tare i-a plăcut rezultatul muncii lui.

Carolina Chiriță este colega de clasă a lui Constantin. Ea stă în același rând de bănci cu dânsu. Potrivit profesorilor care citesc lecții în această clasă, fata este timidă. Dânsa ne-a zis că nu prea comunică cu elevii din clasă, nici chiar cu Constantin. Larisa Russu a precizat că fata are o copilărie dureroasă. Acum doi ani, Carolina, cu cele două surori mai mici ale sale, a rămas fără de mamă. O boală cumplită a răpus-o, când femeia avea 36 de ani. La scurt timp, tatăl fetelor și-a refăcut viața și fiicele lui au fost încredințate bunicii de pe linia tatălui pentru a le purta de grijă. La TVC, Carolina a avut o misiune foarte importantă. Eleva a confecționat din hârtie și din carton figuri geometrice. Alina Olari, diriginta Carolinei, ne-a spus că în timpul pregătirilor pentru TVC a observat o bucurie în ochii fetiței. Deși încerca să o ascundă, să revină în pielea timidei, Carolina a fost fericită că a fost implicată în această activitate.

La fel de timidă este și Galina, o altă elevă a clasei a VIII-a B. Așa cum cere regulamentul, și pentru Galina profesorii au realizat curricule modificate la disciplinele de studiu. Asta înseamnă că Galina și ceilalți colegi ai săi, care au cerințe educaționale speciale, învață după un program de studiu modificat și individualizat. Matematica este una dintre aceste discipline. Fata are un scris frumos și tocmai din acest motiv ea a fost cea care a scris gazetele de perete pentru TVC-ul la matematică.

Larisa Russu, cadrul de sprijin la liceu, ne-a relatat că la TVC au participat majoritatea gimnaziștilor cu CES. Ei au cântat, au recitat versuri, au confecționat și au desenat. Profesoara ne-a mai spus că acești copii îi sunt foarte dragi. Elevii recunosc că dna Larisa Russu este cea care îi hrănește, îi consolează și îi ajută cu temele. Tocmai din acest motiv, în loc să se joace cu semenii lor, copii cu CES vin în fiecare pauză la „d-na Larisa”.

Potrivit Nadejdei Rotari, șefa Serviciului de asistență psiho-pedagogică în orașul Șoldănești, implicarea elevilor cu CES în activități extracurriculare este binevenită. Elevii ies din zona de confort și relaționează cu alți colegi. În plus, tocmai în cadrul a astfel de activități, tinerii își pot demonstra potențialul. Astfel, ei își demonstreză sie-și și celor din jur că pot să fie deosebiți, creativi și de sprijin.

La liceul teoretic „Alexei Mateevici” își fac studiile aproximativ 500 de elevi. 20 din ei sunt elevi cu CES. Majoritatea dintre ei studiază în clasele primare și gimnaziale.

Copiii au precizat pentru Impuls TV că se simt cu adevărat importanți.

Natalia ROTARI

Imagini: Facebook: l/t Alexei Mateevici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.