Vor o ”școală verde”, cu surse de energie regenerabilă

Vor o școală mai verde! Sunt mici, dar tind încă din copilărie să fie utili societății. Elevii clasei a IX-a de la gimnaziul din satul Alcedar, raionul Șoldănești, au participat la o lecție publică neobișnuită în cadrul orei opționale „Surse de energie regenerabilă”. Profesoara lor, Aurelia Șveț, care este și autoarea mai multor manuale și ghiduri pentru profesori la disciplina respectivă, a demonstrat un adevărat master class în predarea unei lecții la subiectul ce ține de biomasă.

La eveniment, au participat și reprezentanții Proiectului Energie şi Biomasă, care au inițiat în școli cursul opțional de „Surse de energie regenerabilă”. Ghidați de mentora lor de biologie și geografie, Aurelia Șveț, gimnaziștii au făcut un audit intern al tipurilor de energie și costurilor acestora în instituția lor. Ei au venit și cu un șir de soluții, îndemnând maturii să utlizeze biomasa în locul energiei tradiționale.

Despre energia regenerabilă, la Alcedar se vorbește de prin anul 2006. Încă atunci, Aurelia Șveț a început să-și inițieze discipolii în cultura biomasei. Profesoara, împreună cu elevii săi a studiat minuțios, în timpul orelor sale, importanța prelucrării deșeurilor agricole pentru a obține o alternativă electrică mai ieftină și ecologică.

 

În cadrul lecției publice, elevii au fost provocați să identifice problemele energetice din școala lor și să înainteye soluții. În rezultatul acestor dezbateri, copiii au constatat că utilizarea biomasei pentru încălzirea încăperilor și a apei din interiorul școlii ar diminua cheltuielile pentru energia de care au nevoie.

Totodată, prin cercetările lor, viitorii contribuabili au identificat mai multe modalități de dezvoltare a societății lor. Copiii s-au arătat siguri că biomasa le va îmbunătăți traiul deoarece în teritoriu se vor găsi persoane care să producă pileți și brichete. Acest lucru va crea locuri de muncă.

Potrivit Linei Acălugăriţei, Cursul opțional a fost elaborat la inițiativa Proiectului Energie și Biomasă și testat, inițial, în cele 127 de școli care au trecut la încălzire pe biomasă în perioada 2011-2014. Ulterior, inițiativei i s-au alăturat alte 370 de școli din țară și deja peste 21 de mii de elevi din clasele gimnaziale au studiat „Sursele de energie regenerabilă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.