Agricultorii din Şoldăneşti trec de la nostalgie la realitate. Andrei Muţuţchi, şeful direcţiei raionale agricultură şi alimentaţie Şoldăneşti, recunoaşte că, actualmente, agricultura este diferită de cea de pe timpul uniunii sovietice. În ultimii vreo zece ani, în raion, au fost depuse eforturi pentru a redresa situaţia. Fermierii din Şoldăneşti vor să ajungă pe piaţa europeană. Pentru asta însă ar avea nevoie de susţinere din partea guvernanţilor.
Ultimul deceniu a fost foarte important pentru agricultura raionului Şoldăneşti. În această perioadă, numărul gospodăriilor agricole a sporit. S-a majorat şi numărul proiectelor implimentate în domeniu.
Un imbold în consolidarea ramurei ar fi experienţa din afara ţării. Iar agricultorii din raion au vizitat ţările UE de unde au preluat diverse practici. Graţie acestor experienţe, gospodarii şoldăneşteni şi-au mărit rodnicia şi au redus din cheltuieli.
La direcţia raională de agricultură şi alimentaţie am fost informaţi că mai mulţi tineri din raion s-ar implica în acest domeniu. Rata dobânzii la creditele pe care le oferă băncile din Moldova fac însă imposibil acest vis.
Agricultorii se plâng că nu au susţinerea necesară din partea statului. Ei susţin că dacă li s-ar oferi un suport financiar, ar avea de câştigat nu numai ei, dar şi statul.
O altă problemă cu care se confruntă agricultorii din Şoldăneşti, care îşi vor comercializată marfa şi în UE, este faptul că produsele de la noi nu corespund standardelor europene. În Europa se cere ca fructele şi legumele să fie ambalate. Succesul realizării acestor produse depinde şi de aspectul estetic.
Potrivit diferitor surse, în ultimii cinci ani, Republica Moldova a beneficiat din partea Uniunii Europene de miliarde de lei pentru dezvoltarea agriculturii. Oamenii din Şoldăneşteni spun că nu au simţit acest suport.
Şoldăneştenii care au fost peste hotarele ţării, în special în comunitatea europeană, spun că moldovenii au mai multe priorităţi să-şi realizeze producţia agricolă în UE. Pământurile mănoase şi condiţiile climaterice oferă un gust mai bun fructelor şi legumelor moldoveneşti. În zona Şoldăneştiului solul este acoperit de cernoziom bogat în humus.
Un studiu realizat de Banca Mondială arată că agricultura din Republica Moldova este ineficientă. Spre exemplu, potrivit statisticilor, în 2011, sectorul a înregistrat o productivitate scăzută, investiţiile în domeniu au fost mici, iar costurile exagerate. Aceleaşi date constată că productivitatea sectorului este de 2 ori mai mică, decât în media europeană.
Specialiştii susţin că agricultura este un sector strategic pentru Moldova. Ţara noastră dispune de potenţial de dezvoltare şi poate contribui la revenirea economiei la poziţiile pierdute în ultimile două decenii.
Şi Andrei Muţuţchi consideră că pentru a asigura un spor al productivităţii agriculturii este nevoie de investiţii. Pentru asta e necesară majorarea fondurilor de subvenţionare a agriculturii. Funcţionarul se arată convins că o şansă pentru creşterea veniturilor obţinute în sectorul agricol ar fi promovarea şi facilitarea exporturilor de produse agroalimentare.