Ansamblul LOZIOARA din Șoldănești, cuprins de „Regele brazilor” în România

Împărțiți DRAGOSTE în jur. Asta e VIAȚA pe pământ

Acest apel a fost lansat de preotul Marius Ciprian Pop în cadrul festivalului Festivalul internaţional de folclor „Regele brazilor”, desfășurat  în județul Bistriţa-Năsăud din România

 

Ansamblul folcloric „Lozioara” din oraşul Şoldăneşti a reprezentat Republica Moldova la Festivalul internaţional de folclor „Regele brazilor”, desfăşurat în județul Bistriţa-Năsăud din România.  Ei au evoluat pe scena românească alături de colegii lor din România, Cehia şi Bulgaria. Evenimentul a avut loc în comuna Prundu Bărgăului. Festivalul a fost organizat de către Centrul Judeţian pentru Cultură Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu Serviciul cultură tradiţională şi multimedia.

Doru Tudor Crișan, primarul comunei Prundu Bărgăului

 

Ioana SOCIU, director C[minul cultural comuna Prundu Bărgăului

 

Şoldăneştii au ajuns la festivitate după o selectare minuţioasă. Membrii comisiei au ţinut cont de succesele pe care Lozioara le-a înreghistrat pe parcursul celor 26 ani de activitate. Artiştii de la Şoldăneşti au evoluat cu cele mai frumoase cântece pe care le-au adunat de-a lungul timpului din folclorul local. Drept răsplată, şoldăneştenii au primit laude şi aprecieri.

Ansamblul folcloric „Lozioara” din oraşul Şoldăneşti

 

Ansamblul folcloric „Lozioara” din oraşul Şoldăneşti

 

Ansamblul folcloric „Lozioara” din oraşul Şoldăneşti

 

În cele 2 zile de festival, pe scena din comuna Prundu Bârgăului, alături de moldoveni, au particpat ansambluri folclorice din Cehia şi România. Gazda evenimentului a fost reprezentată de patru ansambluri folclorice.

Melodii și cântece din Bistrița

 

La festivalul din România, moldovenii, la fel ca şi ceilalţi participanţi, au avut jumătate de oră la dispoziţie ca să-şi demonstreze măiestria profesională şi să confirme că au meritat să ajungă anume ei la acest eveniment.

Participanţii la festival au avut ocazia să admire târgurile de artă populară şi jocurile tradiţionale, locuri pitorești.

 

Svetlana Rotundu, preşedintele raionului Şoldăneşti

 

Prezent la manifestație, preotul Marius Ciprian Pop, a îndemnat toată lumea să semene mai multă dragoste în jur, or, dragostea este viața pe pământ. Și interpretat câteva lucrări consacrate dragostei și mamei.

Marius Ciprian Pop

În acest an, festivalul internaţional de folclor „Regele brazilor” este la a XVI-a ediţie. Potrivit organizatorilor, prin intermediul acestui eveniment, se urmăreşte respectarea şi preţuirea valorilor cultural-artistice ale ţărilor participante. Originalitatea evenimentului consată în promovarea bradului, care este un simbol emblematic al Văii Bârgăului. Acest festival este dedicat iubitorilor de folclor muzical-coregrafic.

Ion LUPU, trompetist, Șoldănești

 

Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.