MOLDOVA+ Apă caldă anul împrejur, de la baterii solare

Apa caldă anul împrejur. De acest lux au parte picii de la grădiniţa de copii „Mărţişor” din oraşul Şoldăneşti. Graţie unui proiect european, aici au fost instalate baterii solare. Energia de la soare favorizează de câteva ori economisirea energiei electrice și a gazelor naturale. Administraţia instituţiei recomandă şi altor grădiniţe să instaleze astfel de dispozitive.

Maria  Carp, director interimar la grădiniţă, recunoaște că avea informații despre energia regenerabilă. Acum, după doi ani de la instalarea bateriilor solare, managerul s-a convins la modul practic de beneficiile acestora. Cea mai importantă schimbare, resimţită de copii şi educatori, a fost apa caldă. Până la implementarea proiectului, preşcolarii îşi spălau mâinile cu apă rece.

Conducătorul instituției a menţionat şi alte efecte pozitive ale inovației. Costurile pentru energia electrică consumată au fost reduse de câteva ori. În plus, utilizarea energiei solare e ecologică şi protejează mediul înconjurător, mai spune Maria Carp.

În opinia administrației grădiniței, cele trei panouri fotovoltaice, instalate pe acoperiș asigură cu apă caldă toate cele cinci grupe. Apa fierbinte ajunge și la ospătărie şi spălătorie. Ca urmare, ajutoarele de educatoare îşi fac lucrul în condiţii confortabile anul împrejur.

Odată cu instalarea bateriilor solare, administraţia a montat în interiorul instituţiei şi o cabină de duş. În caz de necesitate, copiii se pot spăla în întregime pe loc.

Proiectul „Montarea colectoarelor solare la grădiniţa Mărţişor” a fost gestionat de primăria oraşului Şoldăneşti. Costul acestuia este de aproape 130 mii de lei oferiţi de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova. Ceva mai devreme, cu suportul obținut în cadrul altui proiect, la instituție au fost schmbate, practic, toate ușile și ferestrele. Toate în ansamblu, conduc la conservarea energiei termice și, respectiv, la crearea unor condiții mai bune pentru copii și angajații grădiniței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.