Apa de adâncime de pe teritoriul raionului Șoldănești este cea mai calitativă din întreaga țară. Părerea aparține lui Vadim Grosu, medic șef la Centrul de Sănătate Publică din Șoldănești. Oficialul explică că în teritoriu, apa este protejată de un strat de jumătate de metru de calcar și piatră ceea ce nu permite poluarea radiologică, chimică și virusologică.
Apa întotdeauna a fost motiv de discuții printre medicii ce activează pe teritoriul raionului Șoldănești. Poluarea acesteia nu rareori a provocat înrăutățirea sănătății populației. Din cauza sărurilor în exces din apă, oamenii și-au îmbolnăvit rinichii și alte organe importante. Întrebați care sunt cauzele, doctorii spun cu fermitate că un motiv ar fi apa necalitativă, fapt demonstrat și prin analizele de laborator. Asta a fost acum câțiva ani. Acum, experții din teritoriu susțin că starea de lucruri s-ar fi îmbunătățit.
Vadim Grosu, medic șef la Centrul de sănătate publică
În rezultatul cercetărilor de laborator s-a depistat că din sursele centralizate de apă ca sondele de apă de adâncime, apa de apeduct, au fost colectate 23 de probe de apă. Din start vreau să spun că negative au fost doar trei, ceea ce înseamnă că nu au corespuns normativelor. Două analize din aceste acestea au fost luate din satul Salcia. Dar asta pe motiv că nu s-au respectat toate normele la momentul construcției. După asta au fost reluate analizele și s-a constatat că apeductul din Salcia are apă calitativă.
Medicul susține că de calitate este doar apa din apeducte: este extrasă de la adâncimi mari și sigure. Iar în prezent, au sisteme de apeduct 12 localități din raion. Se crede că în următorii ani, apă de calitate vor avea alte șase localități din raion.
Vadim Grosu, medic șef la Centrul de sănătate publică
Vreau să menționez că s-au colectat probe direct din sonde. Absolut toate cele 8 sonde, la proba chimică și biologică au arătat că corespund întru totul la cerințele actuale de potabilitate și consum.
Totuși, problema apei potabile de calitate rămâne a fi una stringentă printre consumatorii de apă din fântâni freatice, cișmele și izvoare. În situația creată, Vadim Grosu cere oamenilor să aibă grijă de sursele lor de apă de unde se alimentează. Medicul spune că oamenii încă nu conștientizează că fântânile trebuie îngrijite. Important este ca oamenii să schimbe căldarea la fântâna, să repare colacul.
Vadim Grosu, medic șef la Centrul de sănătate publică
Conform analizelor de laborator la proba chimică, aceste surse de apă sunt poluate. Condițiile climaterice influențează mult. În plus, nu știu de ce populația noastră are obiceiul să își aducă turma de capre, oi la izvor sau la fântâni. La urma urmei, tot noi bem apa asta.
Nu doar consumatorii casnici utilizează apă din fântâni. De aici sunt alimentate grădinițile și școlile din raion. Vadim Grosu menționează că anual monitorizeză calitatea apei din sursele de unde sunt alimentați copiii.
Vadim Grosu, medic șef la Centrul de sănătate publică
Centrul de sănătate publică Șoldănești se străduie ca apa din centrele publice din teritoriu să fie monitorizată. Dacă sursa de apă nu corespunde potabilității la analiza chimică, de comun acord cu APL se caută surse sigure de apă pentru pregătirea apei. În scop tehnic sunt utilizate fântânile care erau utilizate anterior.
Medicul susține că până la moment nu au fost înregistrate cazuri de morbiditate din cauza apei necalitative. Apa consumată de cetățeni, inclusiv cea din în fântâni, conține majoritatea microelementelor necesare omului.
Vadim Grosu, medic șef la Centrul de sănătate publică
Conform datelor oficiale, 70% din populația raionului Șoldănești are acces la apă potabilă de calitate.
Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII