APL – ONG, parteneriat pentru comunitate la Cobâlea

Fără susţinerea administraţiei publice locale, ONG-urile nu ar fi reuşit să realizeze proiectele lor comunitare. Este opinia mai multor preşedinţi de asociaţii care recunosc că mizează pe ajutorul primăriilor. Este şi cazul Asociaţiei Obşteşti „Bella Getica” din satul Cobâlea, raionul Şoldăneşti.

Graţie conlucrării cu APL, organizaţia neguvernamentală a reuşit să implimenteze mai multe proiecte în teritoriu. Un proiect important, la care realizarea căruia a contribuit ONG-ul „Bella Getica” în colaborare cu primăria şi Consiliul sătesc, este amenajarea parcului din curtea Casei de cultură din Cobâlea. Împreună, actorii comunitari au ornat parcul cu bănci şi masă din lemn. Tot ei au decorat o alee cu teracotă.

Angela Ababei, primara satului, susţine că activitatea în comun cu ONG-urile din teritoriu aduce folos nu doar primăriei, ci şi întregii localităţi.

Primara recunoaşte că se străduie să îndeplinească toate doleanţele locuitorilor, dar oamenii mai rămân pasivi. Acum doi ani, Angela Ababii a vrut să implice mai mult consilierii locali în soluţionarea problemelor comunitare. Ideea a eşuat.

Deşi mai dificil, dar şi consilierii încearcă să ţină cont de dorinţele cetăţenilor. Ei se întâlnesc cu oamenii şi discută problemele lor, iar la şedinţele Consiliului sătesc caută soluţii.

La Cobâlea, totuși, oamenii se arată convinşi că dacă consătenii lor ar conştientiza că toată societatea trebuie să depună eforturi pentru a îmbunătăţi viaţa din sat, lucrurile s-ar schimba mult mai repede.

După cum ni s-a spus la primăria Cobâlea, APL, împreună cu ONG-urile din sat, a preconizat să implimenteze alte câteva proiecte. Unul din scopurile acestor proiecte este implicarea oamenilor din sat în viaţa comunităţii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.