Declinul căilor ferate continuă

Angajaţii de la staţia de cale ferată din Şoldăneşti nu au primit salariile de aproape jumătate de an. Oamenii nu mai suportă reţinerile şi ameninţă că vor demisiona. În căutarea unui serviciu mai bine plătit, câţiva lucrători deja s-au şi concediat.

Situaţia de la Staţia Căii ferate din Şoldăneşti nu se deosebeşte de starea de lucruri de la celelalte din republică. Și aici domină aceeaşi problemă: restanța la plata salariilor. Angajaţii spun că au acumulat datorii la salarii pentru cinci luni. Ei nici la proteste nu se duc pentru că nu au bani pentru transport.

Doamna Stepanchevici spune că pe la sfârşitul anilor 2000, la Staţia Căii ferate din Şoldăneşti munceau peste 60 de persoane. Atunci, şi de lucru era, și trenurile treceau prin gara de aici unul după altul.

Actualmente, la Stația din Șoldănești mai activează doar 12 persoane. Și trenul trece pe aici odată la trei zile. Administraţia staţiei se plânge că tinerii nu vin să se angajeze. Oamenii care au mai rămas să lucreze sunt pensionari, iar unii sunt aproape de vârsta de pensionare.

Lipsa salariilor nu este singura problemă de care se plâng feroviarii din Şoldăneşti. Ei sunt revoltaţi că lucrează în condiţii mizere. Clădirea instituţiei demult nu a mai fost reparată.

După cum ne-a spus Alexandru Bonari, șeful depoului Șoldănești, și colectivul lor s-a micșorat. Motivele sunt aceleași: condiții de muncă dificile, restanțele mari la plata muncii.

Potrivit feroviarilor în etate, Căile ferate din Şoldăneşti au fost construite la sfârșitul secolului XIX.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.