Ascund că sunt feroviari

Meseria de feroviar – cândva o mândrie, astăzi – o ruşine. Angajaţii staţiei de cale ferate din Şoldăneşti se plâng că deja a treia lună nu-şi pot ridica salariile. Ei sunt indignaţi că actualmente transportul feroviar este paralizat. Lipsa călătorilor, a mărfurilor şi tehnica veche ar fi principalele cauze că de serviciile căilor ferate nu se mai foloseşte nimeni.   

Lucrătorii de la Calea Ferată din Şoldăneşti îşi amintesc cu nostalgie anii, când aveau foarte mult de lucru, încât nu reuseau să facă faţă cerinţelor. De dimineaţă până în seară, peronul era aglomerat cu oameni care preferau să călătorească cu trenul.

Trenul era transportul perfect şi pentru agenţii economici. Graţie conexiunilor cu mai multe oraşe şi raione, uzinele şi fabricile din regiune lesne îşi trasportau marfa. Acum, nici întreprinderile nu mai funcţionează, iar căile ferate sunt năpădite de buruiene şi arbuşti.

 

S-a rărit şi colectivul de la staţia de calea ferată. Dacă acum două decenii, aici activau 70 de oameni, în prezent au rămas doar vreo 10. Majoritatea din aceştia sunt trecuţi de prima tinereţe. Nu-şi părăsesc instituţia deoarece ei lucrează aici de zeci de ani şi acum chiar nu au unde se angaja în Şoldăneşti.

Şi locuitorii raionului sunt îngrijoraţi de soarta căii ferate din Şoldăneşti. Asta pe motiv că mulţi cetăţeni preferau să se deplaseze cu trenul, care deja nu mai merge.

Angajaţii Căilor Ferate sunt pesimişti în privinţa viitorului transportului feroviar. Deşi ei recunosc că trenul a rămas o poveste, oamenii îşi doresc ca situaţia să se îmbunătăţească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.