MOLDOVA+ Au carne pentru tot raionul. Statul să scoată lațul în care îi ține pe producători

Autohton, calitativ și accesibil. Foarte curând locuitorii raionului Șoldănești s-ar putea dezice de carne de porc de import, procurând carene de la ei de acasă. Un fermier din regiune vrea să deschidă în centrul raional un magazin de carne de porc. Visul ar putea să devină realitate până la finele anului curent. Întreprinzătorul susține că în cei șase ani de activitate, la ferma pe care o deține, s-a convins că anume carnea din Moldova este mai gustoasă și sănătoasă, decât cea adusă de peste hotare.

Una din puținele ferme de porci din raionul Șoldănești se află pe teritoriul satului Cușmirca. Clădirele au fost păstrate, chiat dacă sunt încă de pe timpurile URSS. Și dacă în alte localități fermele au fost distruse la puțin timp după destrămarea fostului imperiu, aici ferma înflorește. Și nu întâmplător, la cârma fermei de aici stă un bărbat cu studii și experiență în business.

De fapt, ferma are doi proprietari. Chiar dacă unul locuiește la Chișinău, Ion spune că vine la Cușmirca ori de câte ori este nevoie. Bărbatul ne asigură că administrează bine ferma și de la distanță. El este responsabil de partea financiară.

Grație efortului de pus, recent s-a reușit dotarea fermei cu boxe pentru fătat. Gospodarii au câștigat un proiect în valoare de 4 mln de lei.

Ion Rusu este încrezător că afacerea va avansa. Pentru asta au arendat vreo 800 de ha de pământ în apropiere.  Acolo ei cresc diverse culturi pentru a asigura necesarul de furaje petru porcine. Stăpânii se străduie să hrănească porcii cu nutrețuri sănătoase, autohtone.

În opinia celor de la Cușmirca, orice produs de pe piață trebuie să fie de calitate, mai cu seamă produsele alimentare. Porcinele de la Cușmirca sunt hrănite cu grijă. Nutrețul este prospăt și crescut pe terenul lor propriu.

Ion Rusu spune că nu are nevoie să-și exporte marfa peste hotare. Dânsul este sigur că-și poate realiza producția și acasă. În opinia acestuia, ferma de la Cușmirca ar putea îndestula toată populația raionului Șoldănești. Bărbatul este de părere că toți ar avea de câștigat, dacă pe piață ar apărea carne crescută pe pământurile fertile ale Moldovei. Întreprinzătorul este împotriva cărnii aduse de peste hotare pentru că ar fi tratată cu preparate hormonale.

Și dacă după ceva timp unii bisnesmani regretă că s-au implicat în afacere, gospodarul de la Cușmirca nu are acest sentiment. Ion Rusu spune că acum vede mai bine viitorul fermei pe care o gestionează.

În afacerea lor, întreprinzătorii de la Cușmirca au reușit să împlice mai mulți localnici. Odată cu extinderea afacerii lor, ei au angajat mai multe persoane. Actualmente, aici lucreză vreo 15 oameni. Când scroafele fată, la fermă mai sunt deschise câteva locuri de muncă. Pe viitor, administratorii fermei vor să-și extindă afacerea. Pentru asta, ei vor studia mai bine situația din țară și oportunitățile care sunt aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.