Au schimbat capitala pe un cătun uitat de toți

Greu de crezut! Doi tineri au lăsat luxul de la Chişinău pentru a trăi într-un cătun din raionul Şoldăneşti. Departe de ochii lumii, fără curent electric, magazin, şcoală, grădiniţa, biserică, telefon sau internet. Ei au vândut apartamentul iar de banii obţinuţi şi-au cumpărat o căsuţă mică în Odaia. Aici, familia a portnit totul de la capăt.
Alexandru Pogonin toată viaţa a trăit în capitală. Avea apartament şi serviciu. Avea 30 de ani când şi-a întemeiat familia. Aşa cum cea mai mare parte a timpului şi-o petrecea navigând pe internet, într-o zi, el a văzut un reportaj despre satul Odaia. Bărbatul spune că i-a plăcut natura de aici şi s-a hotărât să se transfere încoace.
Familia Ţurcanu are deja 17 ani, de când locuieşte în Odaia. Şi pentru ei unica problema este lipsa energiei electrice. În rest, gospodarii susţin că se descurcă. Apă au chiar în curtea casei, iar produse alimentare cumpără odată în săptămână de la magazinul din Alcedar.
Ţurcanii ne-au spus că niciodată nu s-au gândit să se mute în altă localitate. Atâta timp cât vremea le permite, oamenii lucrează şi adună de toate pentru a ierna.
La Odaia, soţii Ţurcan au mai cumpărat o casă. Noua gospodărie este în vecinătate şi-l va găzdui pe fiul cel mai mic al familiei. De altfel, şi fiul lor, Alexandru, ne-a confirmat că vrea să-şi întemeeze o familie mare şi să trăiască în sânul naturii.
În satul Odaia sunt deja patru familii. Cea mai longevivă locuitoare este Lidia Elsacov. Femeia este stabilită în cătun deja de două decenii.
Toţi locuitorii ţin morţiş că viaţa în Odaia este mult mai frumoasă, decât în orice altă localitate. Doleanţa lor este doar ca autorităţile să urgenteze electrificarea şi telefonizarea cătunului, lucru pe care toţi il promit. De altfel, responsabilii de la RED Nord ne-au spus că sunt disponibili să construiască reţeaua respectivă. E de datoria primăriei să perfecteze actele necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.