Au venit la Cușelăuca să o cinstească pe sfânta Agafia

Sute de creştini ortodocşi din ţara noastră, din Rolânia, Ucraina şi din Belarus au venit să o cinstească pe sfânta Agafia de la mănăstirea Cuşelăuca din raionul Şoldăneşti. Slujba divină a fost oficiată de un sobor ales din preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Vladimir, mitropolitul Moldovei. În cadrul evenimentului, maica stareţă, egumena Vera, a fost decorată cu primul ordin al Sfintei Agafia.

Dis-de-dimineaţă, la 22 iunie, la Mănăstirea Cuşelăucă băteau clopotele. Măicuţele alergau prin curte ca să ducă toate pregătirile la capăt, iar alaiul de preoţi şi pelerini veneau rând pe rând ca să prindă un loc la umbră. Până la începerea slujbei, curtea mănăstirii a devenit neîncăpătoare.

Potrivit stareţei mănăstirii, egumenei Vera, încă din 2016, biserica a hotărât ca la 22 iunie să fie sărbătorită sfânta Agafia. Data nu a fost instituită întâmplător. Maica Agafia, care a dedicat 40 de ani mănăstirii Cușelăuca, a decedat la 22 iunie.

În septembrie 2016, graţie insistenţei stareţei mănăstirii, maica Agafia a fost canonizată. Şi atunci, mănăstirea a fost vizitată de sute de pelerini nu numai din Republica Moldova, dar şi din alte ţări.

La finalul slujbei dedicate sfintei Agafia, mitropolitul Vladimir a felicitat toţi creştinii ortodocşi cu ocazia sărbătorii. Înalt Preasfințitul a oferit câteva dictincţii şi medalii celor care au contribuit la consolidarea mănăstirii. Printre aceștia este şi preşedinta raionului Şoldăneşti, Svetlana Rotundu.

Cea mai importantă distincţie a primit-o chiar stareţa mănăstirii, care a fost decorată cu ordinul Sfânta Agafia, fiind prima distincţie din ţara noastră de acest fel.

Deşi era cald şi îmbulzeală, enoriaşii au stat până la finalul slujbei. Ei au ţinut morţiş să se închine la rascla cu osemintele sfintei Agafia, care a fost expusă în curtea lăcaşului sfânt.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.