MOLDOVA+ De la cursuri de frizer, la propria afacere

 

Marina Cazacu, întreprinzătoare, orașul Șoldănești

 

Agenţia de ocupare a forţei de muncă din Şoldăneşti îi ajută pe tineri să-și realizeze visurile. Graţie cursurilor de formare profesională, mai multe femei şi-au deschis afaceri la baştina. Marina Cazacu este una din ele. Fiind dintr-o familie cu mulţi copii, n-a avut posibilitatea să facă o facultate. Cu ajutorul agenției însă, a învățat rapid și fără cheltuieli o meserie pe plac.

Avea 17 ani când a obţinut certificatul de absolvire a cursului de formare profesională. De acum înainte, Marina era frizeriță cu acte în regulă.

Marina Cazacu, întreprinzătoare, orașul Șoldănești

 

După ce a lucrat în mai multe frizerii din oraşul Şoldăneşti, tânăra a decis să-şi deschidă propria afacere, fiind susținută de soț. Acum doi ani, au luat un credit și au pus pe roate frizeria.

Marina Cazacu, întreprinzătoare, orașul Șoldănești

 

Recunoaște că și-a făcut cu greu clienți. Acum însă, după doi ani de activitate, serviciile frizeriei sunt foarte solicitate. Uneori nu are timp nici să bea un ceai, spune Marina.

Marina Cazacu, întreprinzătoare, orașul Șoldănești

 

Cot la cot cu Marina Cazacu lucrează prietena ei, Mihaela Rabovil. Iniţial, era doar clienta frizeriei. Meseria de frizer a învățat-o la fel prin intermediul Agenţiei de ocupare a forţei de muncă.

Mihaela şi Marina sunt mulţumite că au o profesie și că pot câștiga un ban acasă. Tinerele au recunoscut că nu au avut bani de facultate și că pentru ele a contat mult faptul că, grație agenției, au beneficiat de burse cât au fost la cursuri.

Marina Cazacu, întreprinzătoare, orașul Șoldănești

 

Cele două prietene au în plan să extindă afacerea și să deschidă un salon de înfrumusețare inedit în raionul Șoldănești, care va presta o gamă largă de servicii. Va exista chiar și un solariu, spun tinerele.

Marina Cazacu, întreprinzătoare, orașul Șoldănești

 

Potrivit Elenei Zgurean, şefa Agenţiei de ocupare a forţei de muncă din Şoldăneşti, instituţia pe care o conduce instruiește mulţi tineri. Nu toți ajung însă la finalul cursurilor.

Elena Zgurean, şefa Agenţiei de ocupare a forţei de muncă din Şoldăneşti

 

Datele Agenției de ocupare a forței de muncă arată că de la începutul anului circa 20 de tineri, dintre care jumătate sunt femei, au urmat cursuri de instruire profesională. După absolvire, Agenţia i-a ajutat să-şi găsească şi locuri de muncă. Cele mai căutate sunt meseriile de frizer, lăcătuş, electrogazosudor, bucătar şi barmen.

https://infogram.com/someri_in_raionul_soldanesti

Mihaela Rabovil, la serviciu                                                                                               Marina Cazacu, împreună cu colega sa, Mihaela Rabovil

 

Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII        

                                                                                                                              

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.