Autoritățile publice locale: ce fac și pentru cine?

În anul 2021, comuna Țareuca, cea mai mare în raionul Rezina după suprafață și numărul de locuitori, nu va beneficia din Bugetul de Stat nici de un leu pentru investiții capitale. Statul va susține comuna cu cca 4,110 mil. Lei. Acești bani au destinație generală și specială și anume întreținerea APL, instituțiilor de educație etc.
Potrivit bugetului, veniturile acumulate din surse proprii se cifrează la cca 13%.
Ghenadie Gaidebade, primarul comunei Țareuca:
Așa-i politica bugetar-fiscal în Republica Moldova, Majoritatea resurselor se duc la centu, care apoi le repartizează în nteritoriu dozat în dependență de mai mulți factori, inclusiv culoarea politică a APL, ca să le poată ține bine în frâu. Toți recunosc că APL trebuie să se bucure de o autonomie mai largă, dar mai departe de discuții și promisiuni lucrurile nu se mișcă. Singura victorie obținută la acest capitol în ultimii ani este reparizarea 50/50 între Guvern și APL a fondului rutier. Sunt niște resurse mai mult simbolice, în anul cirent comunei Țareuca i sau repartizat din acest fond 328 mii lei, dar totuși este ceva“, menționează primarul.
Chiar și în această situație, autoritățile comunei au planuri investiționale pentru anul curent.
Ghenadie Gaidebade, primarul comunei Țareuca:
Administrația comunei are de soluționat multe probleme, dar la moment prioritare sunt aprovizionarea normală a populației cu apă potabilă de calitate, lichidarea gunoiștelor neautorizate și colectarea organizată a deșeurilor și repararea drumurilor secundare din ambele sate. Pentru a le soluționa probleme aprovizionării consătenilor cu apă de calitate noi trebuie să instalăm 4 turnuri de apă, să forăm încă o sondă arteziană, să construim un bazin de acumulare a apei, să reparăm capital apeductul existentă și să-l extindem în toate mahalale localităților noastre.
O sarcină prioritară a comunei ține de amenajarea localităților. În acest scop se intenționează lansarea unui serviciu care să fie antrenat la colectarea deșeurilor menajere.

În precdentele două legislaturi, comuna Țareuca a fost condusă de un reprezentat al PCRM. La alegerile din octombrie 2019, majoritatea alegătorilor din partea locului au votat cu Ghenadie Gaidebade, propus de Blocul ACUM. El este și unul din cei mai tineri primari din raion, dar care a reușit multe. În opinia primarului, secretul succeselor înregistrate de conducerea comunei rezidă în faptul că, imediat după alegeri, atât primarul, cât și consilierii care reprezintă patru formațiuni politice, nu mai dau importanță culorilor politicei, ci își consacră activitățile necesităților comunei.

Reporter: Victor SOFRONII

 

Aceste materiale apar în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația “Thomson Reuters” ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.