Colaborarea spirituală, consolidată prin relații economice moldo-române

Reprezentanți ai autorităților publice locale din mai multe raioane din Moldova și județe din România au participat la ședința Eororegiunii Siret-Prut-Nistru. Evenimentul s-a desfășurat la Ploiești din județul Prahova, România. Raionul Șoldănești a fost repreyzentat de președinta raionului, Svetlana Rotundu.

Chiar în debutul întrevederei, Ludmila Sfârloagă, vicepreședinta Eororegiunei ,,Siret-Prut-Nistru”, a punctat că scopul Asociaţiei este extinderea si îmbunatatirea relațiilor dintre colectivitățile si autoritățile locale pentru a asigura dezvoltarea durabilă a regiunii de pe cele două maluri ale Prutului.

Un alt obiectiv, discutat și la întrunirea oficialilor români cu omologii moldoveni, ține de promovarea raionelor din Republica Moldova în spațiul Uniunii Europene. Pentru aceasta se depun eforturi pentru identificarea de parteneri și inițierea de proiecte punctuale de dezvoltare.

Pentru a urgenta soluționarea a diverse dificiențe care mai stau în consolidarea membrilor Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, la eveniment  au fost invitați factori de decizie din guvernele ambelor țări. România a fost reprezentată de prim-viceprim-ministra, ministra Mediului din România, Grațiela-Leocadia Gavrilescu. Dânsa a vorbit despre rezultatele deja obținute și rezervele încă nevalorificate în colaborarea dintre țările surori. La temă abordată s-a referit și Octavian Calmâc, viceprim-ministru și ministru al Economiei al Republicii Moldova.

Eororegiunea Siret-Prut-Nistru este o regiune europeană de colaborare transfrontalieră, înființată în 2005. În componența ei au fost incluse județele Iași, Prahova și Vaslui din România, unitatea teritorială administrativă Găgăuzia și 26 raioane din Republica Moldova inclusiv Orhei, Hîncești, Ungheni,Ialoveni, Soroca, Sângerei, Strășeni, Fălești, Căușeni, Florești, Drochia, Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Telenești, Ștefan Vodă, Rîșcani, Nisporeni, Cimișlia, Glodeni, Leova, Rezina, Taraclia, Șoldănești, Dubăsari și Basarabeasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.