Cu ochii pe autorități: cum folosesc banul public?

„Fii cu ochii pe autorităţi” – acesta este laitmotivul campaniei a lansate de Asociaţia Presei Independente. În perioada septembrie 2017 – martie 2018, jurnalişti, economişti şi avocaţi vor desfăşura întâlniri cu cetăţenii din 10 localităţi ale Republicii Moldova. Una dintre aceste întrevederi a avut loc în oraşul Rezina.

La eveniment, au fost invitaţi să participe primari, consilieri raionali şi locali şi reprezentanţi ai societăţii civile din regiunea Orhei. Organizatorii au precizat  că la adunare au venit doar cetățeni din raionul Rezina. Majoritatea din aceștia erau trecuţi de prima tinereţe.

În cadrul campaniei de la Rezina cu informaţii a venit şi Tatiana Savva, expert în economie. Dânsa a spus că orice cetăţean al ţării este în drept să solicite de la autorităţi informaţii de interes public. Totodată, Tatiana Savva a trecut în revistă informaţiile expuse de consiliile raionale şi locale pe pagina lor de web. Experta susţine că nu toate deciziile sunt publicate, fapt ce nu asigură o transparenţă deplină.

Participanţii au fost de acord cu observaţiile expertei Savva şi au menţionat că majoritatea consilierilor nu-şi îndeplinesc toate obligaţiunile. Unii vin la şedinţele consiliilor doar ca să fie la număr. Alţii se prezintă pentru a susţine unele interese de partid. Primara de la Sârcova s-a plâns că nu reuşeşte că îi este greu să găsească limbă comună cu aleşii consiliului local.

Avocatul Vitalie Zamă a precizat că atât jurnaliştii, cât şi cetăţenii pot acţiona în judecată autorităţile care refuză să le ofere informaţii de interes public. Juristul a explicat celor prezenţi la întrevedere care sunt modalităţile de intentare a proceselor judiciare.

Jurnaliştii de la ziarul Cuvântul şi cei de la Impuls TV susţin campania „Fii cu ochii pe autorităţi” lansată de API. Ei au dat asigurări că vor monitoriza şi în continuare activitatea funcţionarilor publici. În acelaşi timp, şi cetăţenii sunt rugaţi să participe activi în această campanie. Ei sunt încurajaţi să sesizeze jurnaliştilor orice caz de îngrădire la informaţii ce ţin de adoptarea unor decizii sau informaţii ce privesc utilizarea banilor publici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.