Cutremur de pământ, alunecări de teren, scurgeri de gaze și accidente în lanț. Oameni răniți și tehnică deteriorată. Toate acestea au avut loc în orașul Șoldănești în cadrul aplicației demonstrative a serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. Specialiștii din teritoriu au intervenit la timp și au acordat ajutorul necesar.
La Șoldănești, alarma a sunat dis-de-dimineață. Sirenele au fost declanșate pentru a mobiliza salvatorii din diferite domenii. Locuitorii orașului au fost informați prin intermediul radioului local să păstreze liniștea că nu s-a întâmplat nimic.
Conform scenariului, membrii Comisiei Situații Excepționale s-au întâlnit de urgență cu lucrătorii din diferite domenii ale Protecției Civile. Împreună, aceștia au mers la prima locație, unde au asistat la lichidarea focarului de gripă aviară.
La scurt timp duă asta, salvatorii au fost solicitați să intervină la un accident rutier. În preajma bibliotecii raionale, un microbuz cu elevi s-a ciocnit frontal cu o limuzină. Cei 15 copii au fost imediat evacuați din autoturism și consultați de trei echipaje a medicilor de la urgență. Unul din șoferi a rămas blocat în cabină. Pentru a-l elibera din fiarele mașinii în care era prins, bărbatul a fost descarcerat din mașină.
În timpul unui cutremur improvizat, a avut loc o scurgere de gaze la spitalul raional. Echipa salvatorilor s-a deplasat imediat acolo. Pacienții au fost evacuați afară. După eliminarea consecințelor deflagrației, pacienții gravi traumați în timpul accidentului rutier au fost duși în chirurgie. Ceilalți tineri au primit ajutor medical chiar la fața spitalului.
Aplicația demonstrativă a continuat la liceul teoretic Alexei Mateevici. Acolo, ar fi izbucnit un incendiu din cauza scurgerii de gaze. Pompierii au evacut elevii și profesorii și au stins focarul.
Toate activitățile s-au desfășurat în prezența primarilor și conducerii raionului. Ultima oară astfel de aplicații au avut loc în 2010. Specialiștii din domeniu spun că astfel de acțiuni au loc odată la cinci ani.