DACIADA revine la Rogojeni

La Şoldăneşti, festivalul „Ziua Daciei”, în acest an, a ajuns la cea de-a 12-a ediţie. Evenimentul a avut loc în satul Rogojeni. Spectatorii au avut parte de o sărbătoare cu muzică moldovenească, dans popular, bucate tradiţionale şi expoziţii ale meşterilor populari. Spre deosebire de ediţiile precedente, la festival au urcat în scenă doar artiştii din raionul Şoldăneşti.

La finele primei luni de toamnă, locuitorii raionului Şoldăneşti au numărat bobocii. Activitatea nu a fost deloc una obişnuită pentru că ei nu au numărat roadele propriu-zise ale toamnei, ci cântecele şi dansurile adunate de băştinaşi de-a lungul secolelor.

Sărbătoarea a debutat cu tradiţionalul port popular. Colectivele artistice, în ritm de dans şi acompaniate de fanfară, şi-au demonstrat vestimentaţia populară. În scenă au urcat artiştii amatori din oraşul  Șoldănești şi satele Dobrușa, Găuzeni, Șipca, Cobîlea, Olișcani, Glinjeni, Socola.

Împreună cu echipa sa, la eveniment a participat, şi Marian Mitrofan, primarul comunei Suceveni din Județul Galați, România.

În cadrul evenimentului, au fost sărbătorite și două cupluri, care au marcat nunta de aur. Sărbătoriții au fost menționați cu diplome de onoare și premii bănești.

La sărbătoare nu au lipsit competiţiile sportive. Ziua Daciei a pus la mare încercare pe cei care au ales să îşi încerce puterile la probele de  armwrestling şi lupta tradiţională „trânta”.

Gurmanzii au avut posibilitatea să guste din bunătăţile tradiţionale gătite de cei mai buni bucătari ai raionului. Iar, iubitorii de frumos au admirat lucrările meşterilor populari expuse în preajma scenei improvizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.