Epoca IAȘCENCO va continua și după plecarea lui în ceruri

 

În august al anului curent, am fi împlinit 48 de ani de muncă umăr la umăr cu dumnealui. Da, anume Tudor Iașcenco, în calitate de redactor adjunct al ziarului ”Farul nistrean”, a semnat și mi-a înmânat legitimația de angajat al redacției ziarului raional. Anume domnia sa a fost cel care m-a călăuzit în primii ani ai mei de muncă pe tărâmul jurnalistic. Nu voi uita nicicând spusa lui Tudor Iașcenco, când am realizat prima mea investigație. Îmi făceam probleme deoarece, tânăr fiind, nu intuiam cum ar putea reacționa acel demnitar de stat din conducerea raionului pe care îl demascasem pentru anumite abateri de la lege. ”Nastavnicul” meu mi-a zis atunci: să nu te temi de cei pe care îi supui criticii, frică să ai doar de Dumnezeu.

Cinci decenii am avut în preajmă un om, care te molipsea prin entuziasmul lui, prin dorința de a schimba lumea, încât să trăim cu toții mai bine. De fapt, alături de dl Iașcenco nu aveai alternativă, decât să muncești. Să muncești din plin. Și dumnealui nu avea zile de odihnă, or, preciza dânsul, că jurnalistul nu are grafic de muncă. Jurnalist sau ești, sau nu ești.

De-a lungul anilor, am realizat împreună mai multe investigații, am scris mai întâi schițe despre oameni harnici, ca mai apoi, deja activând la postul de televiziune Impuls TV, să producem materiale video. Apropo, anume Tudor Iașcenco a fost primul moderator al emisiunii analitice ALTERNATIVE la Impuls TV, în cadrul cărora cei din platou își împărtășeau experiența.

Mari speranțe lega dl Iașcenco de noul proiect, în care ne-am lansat la sfârșitul anului trecut. Cu suportul Fundației “Thomson Reuters”, am purces la producerea și plasarea pe site-ul săptămânalului CUVÂNTUL a materialelor video. Era nespus de bucuros că materialele noastre aveau multe vizualizări.

Ultima noastră convorbire am avut-o la 2 martie curent și am întreținut-o, când dumnealui deja era internat în spital. Dis-de-dimineață, m-a sunat și mi-a sugerat să nu ne oprim. Am încercat să-l încurajez că de îndată cum se însănătoșește și revine la redacție, vom duce la capăt investigația cu milioanele de lei aruncate pe apa sâmbetei de unii funcționari din teritoriu: realizasem și ultimile filmări în incinta Judecătoriei. A oftat din greu și a insistat: te rog, Victor, contiuați proiectele începute. Eram sigur că împreună încă vom realiza multe materiale. De fapt, dl Iașcenco a avut un proiect mai principal, decât multe altele – săptămânalul CUVÂNTUL…

Pe parcursul a cei peste 50 de ani de ziaristică în regiunea Orhei, jurnalistului Tudor IȘCENCO i-a reușit multe lucruri. Nu e cazul să le înșir acum. Acum nu am, decât să regret că s-a stins un om important pentru mine. Omul care a fost unul irepetabil. Cu părere de rău, puțini au fost cei, care sincer îl acceptau, dar și mai puțini care îl susțineau.

Da, pleacă cei mai buni. Oricum, nimănui nu-i va reuși să umbrească LUMINA aprinsă de omul Tudor IAȘCENCO.  Epoca IAȘCENCO va continua și după plecarea lui în ceruri. Domnul să-L ierte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.