Expozitție de caricatură, găzduită de Consiliul raional

Consiliului Raional Teleneşti este găzdaș traditional ale unor expoziții de pictură a micilor pictori din raion. Administrația raionului, la moment, găzduiește creaţiile umoristice a peste 150 de copii ai Școlii Raionale de Arte Plastice „Nicolae Moisei”. Expoziţia de caricatură adună peste 300 de lucrări, realizate în acuarelă şi creion. Erorii acestora sunt diferite personaje. De menționat că autorităţiile publice locale mai mulți ani oferă spaţiu în cadrul instituţiei pentru promovarea tinerelor talente.
Svetlana Caprian, directoarea Școlii de Arte Plastice din Telenești, ne-a spus că, în perioada de pandemie, elevii școlii au căutat oportunități de a se afirma. Pentru participanții la concurs nu au fost instituite rigori. Aceasta a contribuit la descătușarea copiilor. Subiectele abordate au fost tot atâtea, câte desene au fost prezentate: de la șarje prietenești ale tuturor colegilor din școală până la portrete ale marilor pictori ale lumii. Important este că cu ajutorul acestei expoziții organizatorii au reușit să facă lumea din Telenești mai optimistă. Asta este riposta data pandemiei, consideră Svetlana Caprian.
Expoziția a demarat chiar de 1 aprilie. Șarjele prietenești, executate într-o manieră nouă și expuse în holul Consiliului Raional, au declanșat emoții și sentimente de bucurie și beatitudine. La Telenești am aflat că expoziția a fost vizitată de Leonid Popescu, Artist al Poporului, Maestru în Artă. Domnia sa a admirat la fața locului expoziția neobișnuită și colorată. La evenimentul de deschidere a fost invitat și protagonistul zilei, Cristian Cebanu, autorul a 15 lucrări, învingătorul Concursului „De ziua glumelor”, organizat în parteneriat cu Asociaţia de caligrafie „DACIA” Chişinău. Anume președintele acesteia, artistul plastic Valeriu Herţa, a fost preşedintele juriului.
Svetlana Caprian, directoarea Școlii de Arte Plastice din Telenești
Contactat telephonic de noi, Maiestrul Leonid Popescu a remarcat importanța expoziției pentru aceste timpuri deloc simple pentru raion. Însuși Maestrul recunoscut că a rămas impresiona de ceea ce întreprind la Telenești în pofida acestei pandemii. În opinia domniei sale, expoziția nu doar schimbă dispoziția omului spre una optimistă. Acțiunile în cauză schimbă mentalitatea oamenilor pe calea firescului! Împreună cu maiestrul Tudor Țopa și-au propus să organizeze o expoziție de lucrări ale lor.
Din cauza restricțiilor, impuse de criza pandemică, mai mulți pictori n-au putut participa la eveniment. Expoziția de caricature va fi găzduită de Consiliul raional până la sfârșitul lunii curente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.