Portretul jurnalistului Tudor Iașcenco va completa Galeria Personalităților

Portretul regretatului jurnalist Tudor Iașcenco, trecut la cele veșnice la sfârșit de martie curent, va completa Galeria Personalităților de la Muzeul Raional de Istorie și Etnografie din Telenești. Tot aici își va găsi locul și portretul jurnalistului Ion Cernei.
Conducerea instituției a decis să eternizeze în acest mod memoria directorului săptămânalului regional CUVÂNTUL, Tudor Iașcenco. Începând cu anul 1999, acetst ziar a fost o sursă de informare independentă, echidistanță și credibilă pentru locuitorii raionului. Totodată, redacția săptămânalului a donat muzeului toate volumele culegerii de interviuri ”30 de întrebări de-acasă” și alte cărți ieșite de sub pana egretatului Tudor Iașcenco. La rândul său, jurnalistul Ion Cernei, de circa două decenii reporter la CUVÂNTUL, aproximativ patruzeci de ani a oglindit viața raionului Telenești.
La sfârșitul săptămânii trecute, fondul muzeului a fost completat cu încă două exponate: un volum al culegerii de interviuri cu personalități marcante originare din regiunea Orhei, cu autografele protagoniștilor incluși. Cartea a fost dedicată în mod special muzeului., dar regretatul jurnalist și director de ziar nu a reușit s-o transmită instituției. Totatunci, la muzeu au fost aduse și un portret stilizat, executat de CUVÂNTUL, al regretatei Olga Gherman, primară de Verejeni. Dânsa de trei ori consecutiv s-a învrednicit de titlul ”Primarul anului” în competiția dintre edilii din raioanele Orhei, Rezina, Șoldănești și Telenești.
Potrivit Speranței Rusu, muzeografa instituției, istoria Galeriei Personalităților a început odată cu deschiderea muzeului acum opt ani:
”Galeria este unicală între instituțiile de profil din republică și reprezintă personalitățile din raionul nostru care s-au manifestat în diferite domenii: medicină, educație, literatură, artă, sport, administrație publică locală etc. Bunăoară, vizitatorii pot lua cunoștință despre meritele și vedea aici portretul lui Constantin Cojocaru, apropos, primul băștinaș cu grad superior în MAI, căzut la datorie în anul 1982, scriitorului I.C. Ciobanu, publicistului Tudor Țopa, savantului-istoric Anton Moraru, interpretei Angela Cabari, omului de afaceri Mihai Roșcovan, compozitorului Iacob Dânga. Și Ecaterina Furculiță, ex-președintă a Consiliului Raional Telenești, își are portretul în galeria respective. În total sunt peste 50 de personalități”, a remarcat dna Rusu.
Ecaterina Furculiță, una din liderii raionului Telenești a precizat că a fost printre persoanele care s-au implicat în colectarea exponatelor pentru Muzeu încă până a-și exercita mandatul la Consiliul Raional Telenești.
ne-a mărturisit dna Furculiță. Pentru mine era o deschidere către necunoscut această colaborare, fiind inspirată de activitatea dnei Elena Ilescu, directoarea muzeului, pentru care activitatea muzeistică este un fel de stare sufletească. Cel mai mult ne-au impresionat destinele unor oameni de vază născuți la noi și vestiți în republică, dar și în lume. Astfel a apărut ideea Galeriei Personalităților, care este cea dintâi podoabă a muzeului. E important că galeria se înnoiește an de an, astfel și generațiile viitoare vor putea afla despre mai multe somități care ne reprezintă raionul”, a remarcat Ecaterina Furculiță.
În galerie sunt incluse și portretele unor aleși ai poporului. Portretul lui Vadim Lelic, actualul primar de Telenești, a fost propus pentru Galeria Personalităților de către un grup de orășeni.
”Întotdeauna vizităm Muzeul Raional de Istorie și Etnografie împreună cu delegațiile și oaspeții orașului și aceștea se arată impresionați de ideea de a avea o Galerie a Personalităților. Iar când descoperă între portrete și imaginea primarului, se mai crează o punte de comunicare.
Dar cel mai important rol pe care-l joacă galeria este că promovează oamenii valoroși care s-au născut la noi și au lăsat o urmă notorie pe pământ”- ne-a relatat primarul de Telenești Vadim Lelic.
În anul curent, galeria a fost completată cu portretele lui Ștefan Sava, rapsod de la Mândrești, regretatului Ion Chiperi, actor, organizator în cultură, și Nicolae Cucoș, medic, profesor universitar.

Acest material apare în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.