Frica moldovenilor de NATO, fără suport

 

Locuitorii Republicii Moldova nu cunosc ce este NATO și, din acest motiv, ei se pronunță împotriva aflării acestei structuri pe teritoriul țării noastre. Părerea aparține oficialilor de la Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO). Opinia a fost expusă în cadrul vizitei unui grup de jurnaliști moldoveni la Bruxelles. Autoritățile din Belgia susțin că moldovenii asociază NATO cu armele, fapt care nu corespunde situației.

Blocul NATO a fost creat pentru a păstra pacea în lume. La Bruxelles se speră că odată cu deschiderea oficiului NATO în Moldova, care este preconizat pentru sfârșitul acestui an, oamenii vor conștientiza importanța acestei structuri.

 

Dialogul dintre Moldova și NATO nu a încetat niciodată

La Bruxelles ni s-a spus că frica moldovenilor de NATO este determinată de lipsa informațiilor despre această structură. Moldovenii nu cunosc ce este NATO și care este scopul acesteia. În mare parte, locuitorii Republicii Moldova se informează prin intermediul posturilor de televiziune rusești care este asociază NATO cu SUA. Țara noastră și-a declarat neutralitatea după 1991 și până în prezent își păstrează acest statut. Actualmente, țara noastră nu este nici membru, dar nici partener. Cu toate acestea, dialogul dintre Moldova și NATO nu a încetat niciodată.

Proiecte importante pentru Republica Moldova

Potrivit oficialilor de la NATO, programul pentru anii 2017-2019 prevede proiecte și pentru Republica Moldova. În următorii doi ani, Alianța Nord-Atlantică va oferi sprijin Moldovei în distrugerea pesticidelor. Un alt domeniu important în care investește NATO în țara noastră este dezvoltarea securității electronice. În acest scop, la Universitatea Tehnică din Moldova, a fost construit un laborator unde studenții vor studia cibernetica.

Altă problemă a Moldovei, în opinia oficialilor de la NATO, este faptul că armata din țara noastră este insuficient finanțată. Aceasta primește, anual, doar 0,34% din bugetul statului. Cei de la NATO au precizat că, deja de doi ani, țara noastră primește asistența experților financiari europeni care evaluează suma necesară pentru a fi investită în armata moldovenească.

Autoritățile de la sediul Organizației Tratatului Nord-Atlantic au menționat că scopul NATO este de a solicita oficialităților țării noastre de a implimenta reformele din domeniul apărării. Alt obiectiv ar fi explicarea pe înțelesul tuturor moldovenilor ce este și ce face NATO.

Ce este NATO?

Organizația Tratatului Nord-Atlantic, cunoscută în lume prin abrevierea NATO, este o alianță creată în anul 1949. Scopul primordial al acesteia este de a apăra populația de eventuale războaie. Actualmente, NATO numără 29 de state membre din Europa și America de Nord. Relațiile dintre Alianța Nord-Atlantică și Republica Moldova au fost stabilite după declararea independenței, în 1991.

La sfârșitul anului curent, în Chișinău va avea loc deschiderea oficială a oficiului NATO. Șefa acestuia este Cristina  Baleisyte, diplomat lituanian. Dânsa mai precizează că Oficiul este unul civil și nu militar, unde vor activa trei persoane.

Text și imagini: Natalia ROTARI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.