Casa-muzeu Dumitru Matcovschi, cu acoperiș nou

Visul regretatului poet Dumitru Matcovschi s-a împlinit. Casa-muzeu din Vadul Rașcov, care îi poartă numele, este în proces de renovare. Acoperișul edificiului este reconstruit din șindrilă. Reparațiile au fost posibile grație unui proiect, pe care autoritățile din teritoriu l-au câștigat recent.

La Vadul-Rașcov, lucrările de reconstrucție sunt în desfășurare. Muncitorii lucrează de cu zori pentru a finaliza reparația acoperișului casei-muzeu Dumitru Matcovschi până a veni ploile de toamnă. Cei mai bucuroși sunt rudele răposatului poet, printre care și Valentina Rotaru, sora mai mică a academicianului. Dumneaei monitorizează personal, cum decurg lucrările.

La Consiliul raional Șoldănești am fost informați că proiectul de schimbare a acoperișului este foarte important pentru promovarea culturii și, în special, a creației lui Dumitru Matcovschi. Banii, în sumă de circa 200 mii lei, au fost alocați din cadrul Programului național pentru reintegrarea Republicii Moldova.

Valentina Rotaru, care a fost ani la rând ghidul casei-muzeu Dumitru Matcovschi, spune că și-ar mai dori un singur lucru pentru casa părintească în care a crescut împreună cu frații săi, printre care și Dumitru Matcovschi. Femeia visează la un foișor în curte.

La secția cultură din Șoldănești am fost informați că, după mai mulți ani de discuții, în acest an, în sfârșit, casa-muzeu a poetului a obținut statut legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.