La 4 nașteri revin 16 decese. Școlile pustiesc

 

În raionul Şoldăneşti a început lupta între gimnazii. Instituţiile de învăţământ vor să atragă cât mai mulţi elevi pentru a-şi păstra statutul pe care îl au la moment. Administraţia gimnaziului de la Climăuţii de Jos a făcut deja primul pas. În acest an, aici au reuşit să adune 97 de elevi, cu 10 mai mult, decât în an.

La primăria comunei Climăuţii de Jos am fost informaţi că în partea locului se nasc tot mai puţini copii. Deja ani la rând, mortalitatea depăşeşte de 4 ori natalitatea. De exemplu, de la începutul anului curent, în comună, s-au născut 4 copii. În aceiaşi perioadă au, decedat 16 persoane.

Oamenii din comună sunt de părere că pentru a păstra gimnaziul în sat trebuie ca locuitorii să aibă unde lucra. În opinia lor, anume lipsa locurilor de muncă îi determină pe consătenii lor să se mute în alte localităţi şi să-şi ia şi copii cu ei. Anul curent, din Climăuţii de Jos au plecat din sat vreo 10 familii.

În agenda Lilianei Ureche, managera gimnaziului din Climăuţii de Jos, sunt notate mai multe idei de a atrage elevi în şcoală. Dânsa spune că pentru a nu pierde statutul de gimnaziu ei trebuie să facă instituţia mai atractivă.

 

Actualmente, la gimnaziul din Climăuţii de Jos îşi fac studiile 97 de elevi. Numărul acestora este mai mare, decât cel înregistrat în ultimii doi ani, când în gimnaziu învăţau 86 şi, respectiv, 90 de copii.

Deşi în acest an de studii la gimnaziul din Climăuţii de Jos nu este clasa a V-a, iar în clasa a VII-a studiază doar 7 copii, administraţia instituţiei speră că nu va pierde statutul pe care îl au la moment. Asta în pofida faptului că şcolarii din satele Cot şi Climăuţii de Jos ar putea alege şcoala de circumscripţie din satul vecin Vadul Raşcov, unde învaţă mai mulţi elevi, dar şi condiţiile sunt mai bune.

În noul an de studii nu sunt deloc elevi în clasele a a VI-a şi a IX-a în gimnaziul din Fuzăuca, clasa a III-a la Salcia, în clasele a IV-a şi a VII-a în Şestaci. Conform statiscticii, din cauza numărului mic de elevi, în următorul deceniu, locuitorii satelor Fuzăuca, Poiana şi Şestaci riscă să rămână fără gimnaziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.