La mijlocul secolului trecut, în raionul Şoldăneşti, activau mai multe întreprinderi industriale: fabrica de fermentat tutun, uzina pentru producerea pieselor din beton armat, întreprinderea pentru prelucrarea lemnului, fabrica de prelucrare a fructelor şi a legumelor, întreprinderea de reparaţie a tehnicii şi inventarului agricol, punctele de recepţionare a sfeclei de zahăr, a laptelui şi a cerealelor. În fiecare localitate erau ferme de păsări, de porcine şi de vite. Toți aveau de lucru.
Potrivit datelor statistice, actualmente, numărul populaţiei s-ar fi redus cu aproximativ 20%, comparativ cu perioada de la sfârșitul mileniuui trecut. Mulţi tineri pleacă peste hotare. Cei care rămân în oraşul Şoldăneşti şi prin localităţile rurale cu greu îşi găsesc un loc de muncă. Este dificil să te angajezi, având chiar şi studii superioare.
În centrul raional, activează puţine insituţii care ar avea locuri vacante. Printre eventualele opţiuni ale şoldăneştenilor se numără filiala Moldtelecom şi Red-NORD, o cusutărie, câteva service-uri auto, magazine mici şi un centru comercial deschis acum un an. Șefa oficiului pentru ocuparea forţei de muncă din Șoldănești a precizat că în raion sunt aproape o mie de șomeri. Dintre acestea, peste 400 sunt femei. 40 la sută din totalul șomerilor sunt meseriași. Pe parcursul anului curent, în teritoriu, au fost angajați în câmpul muncii aproximativ 300 de persoane. Grație Agenției de ocupare a forței de muncă, în 9 luni ale anului curent 35 de persoane au absolvit diferite cursuri de formare personală. Totuși, mulți dintre cei care sunt înregistrați la agenție refuză ofertele instituției. Majoritatea invocă salarizarea sub nivel.