Legumele de la Zahorna, la mare căutare

Patriot, filolog, pădurar şi agricultor. Pe parcursul vieţii, Ion Burez din satul Zagorna, raionul Şoldăneşti, a schimbat mai multe profesii ca să se oprească la ocupaţia cea mai reprezentativă a neamului moldovenesc – agricultura. Fermierul deja de un deceniu îşi dedică tot timpul plantării legumelor. Susţinut de familie, Ion Burez intenţionează să-şi extindă afacerea şi să-şi comercializeze producţia şi în UE.
Ion Burez s-a născut şi a crescut în satul Zahorna. După absolvirea şcolii din localitate, s-a înscris la Universitatea „Aleco Ruso” din oraşul Bălţi, la facultatea de filologie. Dorul de casă l-a determinat să se întoarcă la baştină. Timp de trei ani, Ion Burez a activat la şcoala din satul natal în calitate de profesor de limbă şi literatură română.
Activitatea pedagogică a fost urmată de cea de pădurar. Dar nu pentru mult timp. După şase ani de linişte în crâng, el a fost nevoit să revină la clasele cu copii zgomotoşi. În acest răstimp, nu a uitat pământul. Pe terenul de lângă casă, el şi soţia plantau diverse legume. Pentru a reduce din cheltuieli, ei creşteau şi răsaduri. În plus, a construit şi un bazin acvatic pentru irigare. Aşa s-a lansat în businessul agricol.
După cum povesteşte agricultorul, debutul în agricultura a fost dificil pentru el. Dragostea pentru pământ şi insistenţa care îi este proprie, însă, l-au ajutat să depăşească obstacolele.
Exact ca Ion din opera scriitorului Rebreanu este şi Burez junior. Deşi studiază medicina la universitate, vrea să lucreze la ţară, să-şi ajute părinţii. Asta, însă, nu înseamnă că vrea să abandoneze doctoria. Ion spune că şi feciorul intenţionează să-şi deschidă o mică afacere în legumicultură.
Gospodarul din Zagorna insistă că menirea lui nu rezidă doar în a se îmbogăţi. El vrea să ajute şi localnicii. La moment, în afacerea lui sunt antrenaţi trei consăteni. Pe viitor, speră să angajeze mai mulţi oameni. Printre altele, acesta a fost şi principalul scop când s-a balotat la funcţia de primar la alegerile locale generale din 2015. Intenţia lui era să instruiască localnicii despre posibilităţile de a trăi bine şi acasă.
La ora actuală, Ion Burez cultivă vinete, ardei de mai multe soiuri, varză şi roşii. El a recunoscut că şi-ar dori să-şi extindă spectrul de legume. A experimentat cu mazărea. Anul viitor, ar vrea să cultive conopidă, varză chinezească şi salată verde.
Potrivit lui Ion Burez, agricultura nu este o ocupaţie anevoioasă, precum o consideră alţii. Indiscutabil, în cei 13 ani de activitate, a investit sume enorme de bani, dar şi-a atins scopul, spune bărbatul. El mai susţine că are de toate. Chiar dacă şi-ar dori un frigider, el înţelege că această doleanţă este încă de domeniul fantasticului.
Actualmente, Ion Burez are o grădină pe un teren de două hectare. Bărbatul duce negocieri cu gospodari din partea locului pentru a-şi extinde suprafaţa agricolă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.