Lemnar din fragedă copilărie

De sfântul Vasile, Teofil şi Nina Chirău din satul Chipeşca raionul Şoldăneşti au împlinit 40 de ani de căsnicie. Ei au crescut şi educat 7 copii. Meseria de lemnar al capului familiei i-a consolidat şi le-a unit interesele membrelor familiei Chirău.
Teofil Chirău a muncit de-a lungul vieţii în gospodăria agricolă din localitate. Cioplitul în lemn, însă, a fost marea sa pasiune. Bărbatul spune că de mic copil a fost captivat de lucru în lemn.
Cu timpul, meșterul și-a construit un atelier. Timpul liber, bărbatul și-l petrece anume aici, cioplind sau meșterind diverse obiecte. În momentul vizitei echipei ”Impuls TV”, Teofil Chirău își meșterea un baston.
Bărbatul spune că are doar un dușman: deficitul de timp. Omul are destule griji în gospodărie. Din această cauza, nu reușește să-și ducă la bun sfârșit multe din lucrările începute. Spre exemplu, acum, are o masă, pe care a început-o cu timp mult în urmă. A rămas nefinalizată o icoană cu chipul Maicii Domnului. Mai stau și își așteaptă rândul niște căldări, câteva butoiașe.
Bărbatul se arată mulțumit că are susținere acasă. Ba mai mult, nevasta șui se mândrește cu soțul său. Femeia spune că meseria bărbatului este o sursă de existență pentru familia lor. Se mai întâmplă că își mai dojenește ea soțul, că dânsul nu o prea ajută, dar femeia îl susține și cu sfatul, și cu lucru.
Multe obiecte confecționate de mâinle dibace ale lui Teofil Chirău au împodobit casa lor. O mare parte dintre lucrările sale le-a dăruit la prieteni, rude și copiilor.
Petru, unul din cei șapte copii, a rămas sprijin și ajutor la părinți. Uneori el mai intră și prin atelierul tatălui.
Teofil Chirău se numără printre cei mai dibaci meșterii în raionul Șoldănești. Lucrările lui au uimit vizitatorii și juriul a diverse expoziții. El s-a grăbit să precizeze că nu cere respect și onoruri. Se roagă de sănătate ca să poată să-și bucure sufletul cu meșteșugul său preferat, lemnăria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.