Liderii de altă dată, cedează

Liberal democraţii au cedat poziţiile. În tot cazul, la Şoldăneşti, organizaţia teritorială a democraţilor i-a depăşit pe aliaţii cu care au constituit administraţia raionului. Acum patru ani, PLDM avea nouă consilieri în Consiliul raional, iar PD venise cu 5 aleşi ai poporului. Actualmente raportul e de zece la şapte în favoarea democraţilor.
Practic, este similară şi situaţia în primăriile raionului Şoldăneşti. Dacă în electorala din 2011 liberal democraţii obţinuse victoria în 11 primării, la care pe parcurs mai aderase patru, apoi democraţii atunci pusese stăpânire doar pe patru administraţii publice locale. Mai târziu, la acestea se alipise încă trei primari. În alegerile din anul curent, după turul întâi de scrutin, detaşamentul primarilor înaintaţi de PD era constituit de 6 persoane. În urma celor două trepte de votare, formaţiunea dată are deja 11 mandate de primari, în timp ce colegii lor din PLDM au 6 mandate. De altfel, câte o primărie au pierdut şi comuniştii cu liberalii. Şi dacă PL va avea în activ doar o singură primărie, PCRM a rămas fără primari comunişti. În schimb, la recentele alegeri, socialiştii au intrat în posesia a două mandate de primar. Au câte un mandat de primar formaţiunile conduse de Iurie Leancă şi Renato Usatâi. De menţionat că a obţinut victorie şi un candidat independent. Exact ca şi la scrutinul trecut, trei primării vor fi conduse de femei.
În tutul doi, pentru funcţia de primar au fost organizate alegeri în 12 primării. Mai mulţi formatori de opinii au rămas uimiţi că trei primari şi-au pierdut funcţia după ce au deţinut-o două mandate consecutiv la Chipeşca, Alcedar, şi Şoldăneşti. A fost înlocuit cu o altă persoană şi cel mai longeviv primar, Anatol Sandic, de la Şipca. Dânsul a stat la cârma localităţii pe parcursul a 16 ani. În acelaşi timp, şi-au păstrat fotoliul 5 primari, inclusiv Victor Grosu, din comuna Dobruşa, căruia localnicii i-au acordat vot de încredere de trei ori la rând.
Referindu-se la rezultatele scrutinului, alegătorii din mai multe localităţi spuneau că nu au votat întru susţinerea celor pe care i-au investit în funcţie, cât s-au pronunţat împotriva celora, care au diriguit cu satele lor. Exact aşa ne-au spus şi mai mulţi şoldăneşteni. Deşi au rezerve vis-a-vis de cel care a obţinut victoria în scrutin, ei au ţinut să-l pedepsească pe cel la care nu aveau acces pe parcursul mandatelor de primar şi care, spun oamenii, îi ignora.

Lista
primăriilor din raionul Şoldăneşti

Alegeri turul II, 28 iunie 2015
Nr Primăria Candidaţi Candidaţi Partid
1 Soldanesti 1 Tinica Alexandru 1072 Cuculescu Ion 1420 RENATO
2
3.
4 Alcedar Şveţ Victor 287 Cepraga Tudor 358 PDM
5 Chipeşca Muştuc Nadejda 367 Botezat Alexandru 377 PSRM
6 Climăuţii de Jos Melnic Sergiu PL
7 Cobâlea Malâi Ion 651 Ababii Angela 722 PDM
8 Cotiujenii Mari Dorogan Nicolai PDM
9 Cuşmirca Catrinici Alexandru 600 Coadă Alexei 631 PLDM
10 Dobruşa Burez Ion 394 Grosu Victor 421 PLDM
11 Fuzăuca Botnari Oleg 207 Cracaniuc Zinaida 180 Blocul Leancă
12 Găuzeni Ianco Gheorghe 350 Cepraga Boris 296 PDM
13 Glingeni Bârcă Vasile 252 Volontir Boris 241 PDM
14 Mihuleni Parascovei Vasile PDM
15 Olişcani Sveclă Adrian PDM
16 Parcani Lopaci Valeriu PLDM
17 Pohoarna Bulat Andrei PDM
18 Poiana Iacobina Constantin 200 Negruţă Nadejda 252 ind
19 Răspopeni Gonţa Nicolae PLDM
20 Rogojeni Burlac Alexei PDM
21 Salcia Carpovici Al-dru PLDM
22 Samaşcani Gavrilan Liliana PLDM
23 Şestaci Guja Iacob PDM
24 Şipca Sandic Anatol 204 Bulat Ion 243 PDM
25 Vadul Raşcov Paerele Valentina 452 Ciorici Valeriu 499 PSRM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.