Lumină din lumină, de la marele voievod

Ștefan cel Mare și Sfânt, cântat și proslăvit la Samașcani, raionul Șoldănești. Festivalul cu genericul ,,Lumină din lumină”, consacrată marelui voievod, este la cea de a treia ediție.
În 2013, parohul bisericii din satul Samaşcani, Arhimandritul Mihai Făgurel, a lansat inițiativa de a organiza o manifestație de amploare în memoria voievodului. Administrația Publică locală, dar și locuitorii satului l-au susținut.
Sărbătoarea a început cu interpretarea cântărilor bisericești. Sămășcănenii apreciază la maxim această manifestație și sunt bucuroși că anume la ei în localitate se desfăşoară astfel de activități.
Să-i susțină pe sămășcăneni a venit și ansamblul folcloric,,Datina” din satul Olișcani. Membrii colectivului au interpretat mai multe cântece pascale. Elevii de la gimnaziul din Samașcani i-au surprins pe spectatori cu o înscenare teatrală din viața domnitorului Ștefan cel Mare. Copii au adus mai multe mesaje închinate voievodului. Daniel Banari al treilea an consecutiv joacă rolul lui Ștefan cel Mare. Tânărul spune că este o mare oanoare pentru el să fie macar pe câteva clipe în personajul marelui luptător.
La festivitate au fost prezenți oaspeți din satele megieșe, reprezentanți ai Consiliului raional şi ai cultelor religioase.
Deși se confruntă cu diverse greutăți, arhimadritul Mihai Făgurel nu vrea să cedeze dificultăţilor. Mai mult, parohul speră să extindă această manifestație. Arhimandritul și-ar dori ca la festivitate să participe mai multe colective artistice din raion şi din republică. Preotul este convins că biserica trebuie să aibă o strânsă corelație cu toate instituțiile din teritoriu, inclusiv cu cele din domeniul.
În cadrul sărbătorii au fost menționate mai multe persoane din Samașcani care și-au adus aportul la organizarea și desfășurarea evenimentului. Parohul bisericii, Mihai Făgurel, a mulțumit celor prezenţi şi a spus lucrurile bune făcute în numele domnului la Samășcani vor fi sculptate în piatră. Asta şi pe motiv că şi în biblie este menţionat că ,,ce nu va putea spune omul, v-a spune piatra”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.