Medicina primară între ciocanul birocraților și nicovala cetățenilor

Medicina primară între ciocanul birocraţilor şi nicovala cetăţenilor. În 2018, la următoarea atestare a instituţiilor, Centrul de sănătate din comuna Vadul Raşcov ar putea fi lichidat. Bugetul anual al instituţiei de 1 mln de lei este insuficient pentru a acoperi toate cheltuielile.

Centrul de sănătate din satul Vadul Raşcov se află în impas. Administraţia instituţiei recunoaște că nu poate acoperi toate cheltuielile. La început de septembrie, instituţia ar mai avea în cont ceva mai multe de 50 de mii de lei. Suma dată ar trebui să le ajungă până la anul nou.

Problema instituției a fost discutată şi la recenta şedinţă ordinară a Consiliului raional Şoldăneşti.

Finanţarea instituţiilor medicale din Vadul Rașcov se face după formula per capita, ceea ce înseamnă că bugetul Centrului de sănătate depinde de numărul de locuitori din regiune. Datele statistice arată că numărul populaţiei aici este în continuă scădere, fapt care genereză o reducere a bugetului.

Din lipsă de surse financiare, administraţia Centrului de sănătate nu-şi poate permite să facă reparaţiile necesare la Oficiile de sănătate din satul Socola şi satul Cot. În plus, bugetul mic nu permite angajarea altor lucrători. La o populaţie de aproape 4 mii de locuitori, în teritoriu lucrează doar 12 angajaţi medicali, dintre care un singur medic de familie. De altfel, după cum a precizat consilierul raional Veaceslav Croitor, acum douăzeci de ani, colectivul întrunea 60 de angajați.

În cadrul şedinţei s-a discutat şi despre calitatea serviciilor oferite de Centrul de sănătate din comuna Vadul Raşcov. Comisia de specialitate a Consiliul raional a precizat că angajaţii au rezultate bune, fapt dovedit de incidenţa mică a unor maladii cum ar fi tuberculoza pulmonară şi hepatitele virale.

În cadrul dezbaterilor, consilierii au identificat două soluţii pentruameliorarea situaţiei create. Consiliul raional fie va aloca bani pentru consolidarea bazei tehnico-materiale, fie vor fuziona Centrul de Sănătate cu o altă instituţie medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.