MOLDOVA+ Diaspora din Cotiujenii Mari revine: își dorește prosperarea baștinei

 

Diaspora nu uită de baştină. Migranţii, originari din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, care locuiesc decenii la rând peste hotarele ţării, vin acasă să implementeze un proiect inedit. Ei au creat  „Asociaţia obştească a băştinaşilor din Cotiujenii Mari”. Prin intermediul acesteia, oamenii vor să-şi dezvolte localitatea natală. Împreună cu cei de acasă, cotiujenenii aflați peste hotare vor aduna bani pentru a crea condiţii europene de trai în satul lor.   

Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” este susţinut financiar de PNUD Moldova. El este implementat în centrele raionale Donduşeni, Făleşti şi trei localităţi rurale, între care şi Cotiujenii Mari din raionul Şoldăneşti.

Larisa Râbac, director executiv  „Asociaţia obştească a băştinaşilor din Cotiujenii Mari”

Aurelian Silvestru, scriitor, originar din comuna Cotiujenii Mari, întâlnit la baștină cu pâine și sare

 

Recent, mai mulţi locuitori din Cotiujenii Mari, stabiliţi cu traiul peste hotare, au revenit la baştină pentru a discuta cu localnicii despre proiect. Împreună, au ales conducerea asociaţiei. Prima acţiune – achiziţionarea unui autogreder. Acesta urmează să fie folosit pentru întreţinerea drumurilor şi la deszăpezire. Asociaţia deja dispune de banii necesari.

Viorel Chivriga, cordonatorul proiectului

Complex pentru prelucrarea producției agricole

 

Vladimir Tataru, originar din sat, de peste 30 de ani este plecat în Lituania. El a fost ales preşedinte al Asociaţiei obşteşti a băştinaşilor din Cotiujenii Mari. În noua sa calitate, Vladimir intenționează să consolideze relația dintre cei plecați și cei rămași la baștină.

Vladimir Tataru, preşedintele Asociaţiei obşteşti a băştinaşilor din Cotiujenii Mari, stabilit în Lituania

Localitate răzăşească, Cotiujenii Mari este cel mai mare sat din raionul Şoldăneşti. Actualmente, aici locuiesc peste 3 mii de oameni. Prin anii ’80 erau de două ori mulți. Locuitorii satului îşi amintesc că anume în acea perioadă lumea din sat a început să plece peste hotare.

 

Anatol Câşlari, originar al comunei Cotiujenii Mari:::::::::spune că ţara noastră ar trebui să-şi schimbe unele politici economice. Spre exemplu, Moldova ar trebui să pună accent pe procesarea producţiei agricole. Asta ar aduce venituri considerabile.

Administraţia publică locală susţine că, deși mulţi locuitori au plecat, ei nu uită de baştină. Au contribuit financiar la gazificarea localităţii şi la reparaţia Centrului medicilor de familie.

Nicolae Dorogan, primarul comunei Cotiujenii Mari

Copiii din Cotiujenii Mari dansează în fața oaspeților

După cel de-al doilea război mondial, în perioada 1947-1956, Cotiujenii Mari a fost centru raional. Acum, doar bătrânii şi câteva date istorice mai amintesc despre acea perioadă. Ani buni, la Cotiujenii Mari se aflau secţiile de maternitate şi chirurgie din raion. În sat, își desfășurau activitatea peste o sută de agenți economici și instituții de stat.

Autori: Natalia ROTARI și Victor SOFRONII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.