Mihai CODREAN, pădurarul născut în pădure

M-am născut în pădure, și nu regret! Este afirmația lui Mihai Codrean. Din 1983, dânsul este pădurar la cantonul din preajma satului Minceni și are în gestiune 307 hectare de pădure.

Anul curent este unul deosebit pentru Mihai Codrean. Bărbatul a rutungit șese decenii de la naștere. Anume de aici, de la cantonul dat, dânsul și-a luat zborul în viață. Atunci, gospodar la sectorul dat era tatăl lui. Plimbarile de mic copil prin pădure l-au făcut să se îndrăgostească de pădure. Mihai recunoaște că nu-și dorea altă ocupație decât grija de pădure. Din această cauză a și ales să meargă la colegiu să studieze mai aprofundat pădurea. De altfel, un frate de al lui la fel a fost mai bine de treizeci de ani pădurar în raionul Orhei.

Pe parcursul anilor, Mihai Codrean în repetate rânduri s-a învrednicit de diplome și certificate de învingător în competiții profesionale nu doar în cadrul gospodării silvice, ci și la nivel național. Pe bună dreptate, dânsul era lider la toate compartimentele.

Dar la vârsta la care a ajuns Mihai se bucură că are continuator. Nepoțica Mihaiela a mers pe urmele dumisale, acum făcându-și studiile la colegiul ecologic. Chiar dacă pe parcursul săptămânii fata se află în Chișinău, în zilele de odihnă se grăbește să vină la bunelu, la pădure, ajutându-l cu ce poate.

La canton, când a preluat ștafeta de la taică-său, nu nici energe electrică. Apa o aduceau de la sute de metri. Acum, au energie electrică. A găsit și posibilitatea de a aduce apa mai aproape. ”Da, nu am condiții comunale, precum cele de la oraș, dar nu schimb pădurea. Îmi place să merg printre copaci și, rupt de civilizație, să admir natura!” ne-a spus Mihai Codrean, când l-am întrebat dacă macar perioada de după pensionare se va transfera cu traiul la oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.