MOLDOVA+ Blogocin cu trei concedii de paternitate

Jumătate de zi cu tata, cealaltă jumătate – cu mama. Preotul Vasile Rotari, blagocinul raionului Șoldănești, a treia oară își ia concediu paternal. Dânsul a acceptat să stea cu copilul mic de patru luni, încât soția sa să-și poată continua activitatea profesională. Preotul recunoaște că nu l-a speriat că va sta acasă cu bebelușul. Mai dificil i-a fost acum zece ani, când s-a născut primul urmaș al familiei. Între timp, pe lume au mai venit alți doi copii.
Povestea de dragoste a familiei Rotari a început la facultate. În primul an de viață famiară, Nadejda și Vasile au locuit în capitală. După ce soțul a finalizat Acadamia de Teologie Ortodoxă, cei doi s-au transferat în satul Șipca. În localitate nu era preot. Prospătului absolvent i se propusese aici să slujească. Loc de muncă s-a găsit și pentru preoteasă. La gimnaziul din localitate era nevoie de profesor de chimie.
Chiar din primele săptămâni, locuitorii satului Șipca au înțeles că nou veniții sunt o familie exemplară. Cei doi soți se isprăveau cu sarcinile de la serviciu și cu responsabilitățile familiare.
Când fiul cel mai mare a împlinit trei anișori, părinții l-au anunțat că va avea un frațior sau o surioară. Încă înainte de a se naște copilul, soții Rotari au convenit că mama reveni degrabă la lucru. Și de această dată, părintele Vasile a acceptat să-și dădăcească copilul.
Preoteasa Nadejda Rotari susține că inițial îi era greu să se despartă de bebeluș. Ea mai spune că nu avea dubii că soțul va face față situației. În plus, școala unde lucra dânsa era la câțiva metri de casă. Nadejda avea posibilitate să vină să-și vadă micuța ori de câte ori era nevoie.
În timp ce copiii creșteau, la locul de muncă, Nadejda a fost avansată. Dânsa a învins în concursul pentru funcția de director al gimnaziului, organizat de direcția de învățământ. Astfel, Nadejda Rotari a devenit mamă pentru toți copiii din satul Șipca. După doi ani de activitate în această funcție, insituția de învățământ din sat a fost reorganizată în școală primară-grădiniță. Profesoara Rotari a luat ore de chimie la liceul teoretic “Alexei Mateevici” din Șoldănești. Concomitent, dumneaei suplinește și funcția de specialist la serviciul rarional de asistență psihopedagogică, unde lucrează până în prezent.
Între timp, și părintele Vasile a fost numit blagocin al raionului Șoldănești. Noile funcții presupuneau și noi responsabilități. Atât preotul, cât și preoteasa aveau mai multe deplasări și tot mai puțin timp liber.
Odată cu apariția celui de-ai treilea copil, soții Rotari spun că viața lor a devenit și mai frumoasă. Și de această dată, tatăl a fost cel care a jertvit din timpul său pentru a sta acasă cu noul membru al familiei.
O zi obișnuită în familia Rotari începe dimineața devreme. Daniel și Ariadna merg la școală. Mama pleacă la serviciu în centrul raional, iar tata rămâne acasă cu Liveriu.

Peste un an și jumătate, mezinul familiei va merge la grădiniță. Atunci, adulții vor avea mai mult timp liber și mai puține bătăi de cap. Acum toți cei cinci membri au ocupațiile lor. Seara, se întânesc cu toții și își povestesc experiențele de peste zi.
Potrivit site-lui avocatnet.ro, Uniunea Europeana promovează echilibrul între viața de familie și cea profesională, incurajând tatăl nou-născutului să se implice activ în creșterea acestuia. În România, tații îsi pot lua concediu pentru creșterea copilului până la doi ani, fiind una dintre cele mai lungi perioade din UE. Datele statistice demonstrează că, în Republica Moldova, puțini bărbați aleg să profite de acest beneficiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.