De ziua agricultorului, a plouat cu diplome și premii

Agricultorii raionului Şoldăneşti au lăsat toate baltă şi s-au adunat pentru câteva ore să-şi sărbătorească ziua lor profesională. Consiliului raional a menţionat un grup de gospodari cu diplome şi premii. Patru agenţi economici au intrat în posesia unor cupe speciale.
Chiar dacă în opinia oamenilor de la sat anul 2015 a fost unul dificil pentru agricultori, ei au reuşit să adune cantitatea de roadă dorită. Totuşi, din cauza lipsei precipitaţiilor, cereale şi fructe au fost mai puţine. Spre exemplu, în anul curent, rodnicia fructelor au fost de 52 q/ha, comparativ cu 70 q/ha culese în 2014. Cu o treime s-a micşorat şi rodnicia la rapiţă. Deşi suprafaţa cu grâne a fost cu puţin mai mică decât în 2014, decalajul rodniciei este mult mai mare. În anul curent, agricultorii au strâns cu 10 q/ha de grâu mai puţin, decât în anul precedent.
Şi în sectorul zootehnic nu au fost înregistrate mari succese. Agenţii economici din acest domeniu se plâng că statul nu-i ajută. Ei susţin că nu au beneficiat de nici un suport financiar de la Guvern. Asta însă nu i-a împiedicat să-şi dezvolte afacerile. Mulţi pe parcursul lui 2015 şi-au extins busnessul. Unii şi-au mărit şeptelul de vite alţii şi-au procurat tehnica necesară.
Conform informaţiilor oferite la direcţia raională agricultură şi alimentaţie, în toamna curentă grâul de toamnă a fost semănat pe o suprafaţă de aproape 10 mii ha. Specialiştii spun că graţie ploilor din ultimul timp, plantele se dezvoltă corespunzător.
În ultimii cinci ani în raionul Şoldăneşti în bisnesul agricol s-au antrenat mai mulţi tineri. Deşi le este dificil, ei îşi continuă activitatea şi speră că timpurile se vor schimba.
Pentru cele mai bune rezultate înregistrate pe parcursul anului, Alexei Cioban s-a învrednicit de cupa mare a raionului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.