MOLDOVA+ Copiii condamnă corupția

Corupţia există pretutindeni. Chiar şi boschetarii dau mită. Părerea le aparţine discipolilor Şcolii de arte plastice din oraşul Şoldăneşti, care au ilustrat fenomenul corupţiei prin intermediul desenelor. Ei au participat la un concurs republican la temă. Dumitru Rogac şi Cristina Pânzari, ambii din Şoldăneşti, au luat locul întâi.
„Hora din Moldova” şi „Legea în acţiune” sunt titlurile desenelor, care au luat locuri de frunte la concursul republican „Caravana integrităţii. Tinerii sfidează corupţia”. Copiii recunosc că au muncit cu dăruire, şi rezultatele sunt pe măsură. Drept răsplată pentru truda lor, organizatorii concursului le-au oferit în dar câştigătorilor câte o tabletă.
Dumitru Rogac, elev al clasei a XII-a, ne-a spus că a avut o deosebită plăcere să participe la concurs. N-a stat mult pe gânduri, când i s-a propus să participe la competiţie.
Nu acceptă corupţia sub nicio formă nici Cristina Pânzari, o tânără care-şi face studiile la liceul teoretic „Ştefan cel Mare”. După lecţii, domnişoară vine la Şcoala de arte plastice. Aici, spune ea, timp de trei ore se relaxează desenând.
Concursul cu tema anticorupţiei a intrigat-o pe Cristina. Chiar dacă a avut mai multe idei, „Legea în acţiune” i s-a părut tinerei cel mai bun titlu pentru lucrarea sa.
Corupţia în Moldova a fost ilustrată prin desene şi de către alţi discipoli ai Şcolii de arte plastice din Şoldăneşti. Unii din ei au avut curajul să picteze miniştri şi parlamentari, imaginile cărora le-ar fi văzut în buletinele de ştiri de la televizor.
Chiar dacă au revenit acasă cu menţiuni speciale, Iurie Durnea crede că lucrările tinerilor din Şoldăneşti nu ar fi fost apreciate la justa valoare.
Şcoala de arte plastice din Şoldăneşti a fost deschisă în 1985. După o pauză de un deceniu, cât şcoala nu a funcţionat, în 2010, instituşia s-a relansat. Actualmente, aici îşi fac studiile 60 de copii din diferite localităţi ale raionului. Anual, aceştia participă la mai bine de 10 concursuri republicane. Ca regulă, ei revin acasă cu diferite diplome şi menţiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.