Tâmplăria, visul din copilărie, peste ani, devine pasiune și busines. Iurie Cernalevschi împodobește casele din Europa cu mobilă, confecționată în atelierele lui, din satul Șestaci, raionul Șoldănești.
Totul a început acum zece ani. Atunci, confecționa țeruși pentru vii și livezi. Mai apoi, după vreo trei ani, când i-au sporit curajul și ambiția, un grup de tineri, ghidați de Iurie Cernolevschi, începe să producă mobilă. Bărbatul recunoaște că această muncă l-a costat scump. Asta însă nu l-a speriat și el nu a cedat. Mai cu seamă că, după cum spune Iurie Cernalevschi, a fost susținut de fiii săi: Ion și Valeriu.
Printre lucrurile confecționate în atelierele lui Iurie Cernalevschi uși, ferestre, mese, scaune, mobilă de birou și chiar scrâncioburi. În mare parte, mobila fabricată la Șestaci este pentru export în țările europene. Cele mai mari comenzi, antreprenorul le primește din Italia, Germania și Polonia. Europenii apreciază înalt obiectele confecționate din material ecologic. Aceștia solicită și lustre din lemn.
Neșterii spun că la producerea mobilei este folosit lemnul autohton. Ca regulă, materia primă este din salcâmul boeresc, stejar și frasin. Aceasta este un lemn cu o textură durabilă și flexibilă, dar care este destul de prețuit în țările europene anume pentru calitatea sa.
Trunchiurile copacilor depozitate în curte vor trece prin cel puțin 5 secții ale atelierului ca mai apoi să obțină forma unei mese sau a unui dulap. Mai târziu, aceste obiecte vor ocupa un loc în casele europenelor. Până și deșeurile din lemn Iurie Cernalevschi le utiliizează. Din acestea meșterii confecționează rame pentru stupurile de albini. Ba chiar și rămășițile le încarcă în saci și le exportă sau le folosește la încălzirea atelierului.
În meseria sa, Iurie Cernalevschi aplică tehnologii deosebite, inclusiv aplicația cu lemn, încrustarea ornamentelor tradiționale și netradiționale. Meseriașul spune că pentru desenele tipărite pe fețele mobilei este folosită aplicația din lemn și nu vopseaua. Cernalevschi recunoaște că este o muncă migăloasă, dar prețuită. De acest lucru se ocupă fiul mai mic al gospodarului.
Deși are o implicare deosebită, Iurie Cernalevschi spune că responsabil de toată afacerea este Ion, fiul mai mare. Pe acesta îl poți surprinde pe la strunguri, prin secții unde muncesc angajații. Anume Ion este mai atașat de acest meșteșugărit și, împreună cu taică-său, fac planuri pentru viitor.