MOLDOVA+ Produsele de patiserie și cofetărie, coapte la Olișcani, pe placul italienilor

Produsele de patiserie și cofetărie sunt o sursă de existență pentru familia Rotaru din satul Olișcani, raionul Șoldănești. Creațiile delicioase și aromate, coapte în cuptorul gospodinei, au ajuns și peste hotarele țării.
Mariana Rotaru este contabil de specialitate. Are însă o deosebită plăcere când își impresionează membrii familiei cu copturi dintre cele mai alese. Femeia spune că, de sărbători, anume la masa ei, rudele găsesc diferite feluri de copturi, între care cozonaci, prăjituri, învârtite, tort și ruladă.
Acum cinci ani, Mariana s-a întors de peste hotare, unde a mers pentru a agonisi bani. N-a fost să fie, deoarece ea nu a dorit să stea acolo, în Italia. Grijile de mamă pentru copii au făcut-o să revină mai degrabă acasa. A revenit în sânul familiei în speranța că și aici își va găsi ocupație. Și familia Rotaru a pornit o afacere cu creșterea fructelor și legumelor. Le creșteau chiar în grădina lor și le scoteau de vânzare. Soții au încercat să crească și să vândă și flori de ghiveci. Dar și acest business nu a fost de durată.
În ajunul sărbătorii de Paști, Mariana a copt mai mulți miei și cozonaci și a mers cu produsele sale ochioase și delicioase la piață. A fost o zi norocoasă pentru gospodină. Dânsa spune că repede și cu succes a realizat producția. Acesta a fost un imbold pentru Mariana Rotaru pentru a continua ocupația.
Mariana ne spune că prodeusele de pateserie coapte sunt foarte solicitate pe piață. Mai mult, femeia își are deja clienții săi, care comandă diferite copturi, ba chiar și pâine coaptă în condiții de casă. Ea se bucură și de faptul că nu o singură dată prăjiturile copate de dânsa au fost savurate la nunți și cumetrii. Iar unele produse de ale Marianei au ajuns tocmai în Italia.
În procesul de coacere în cuptor a cozonacilor sau pâinei, sunt implicați toți membrii familiei. Soțul Tudor de cele mai dese ori supraveghează focul în cuptor. Pentru a obține o coptură delicioasă, pe placul consumatorului, familia Rotaru depune un efort enorm. Pregătirile încep cu o zi înainte de a avea produsul brut pe masă. Procesul finalizează cu ambalarea copturilor. După cum a menționat gospodina, produsele lor sunt preparate cu ingrediente naturale și neaparat proaspete. Femeia spune că și drojdiile le pregătește în condiții de casă, după o recetă mai veche.
Actualmente, în afacerea soților Rotaru sunt implicați doar membrii familiei și rudele. Oricum, ei mizează pe o implicare mai activă a copiilor, care sunt plecați la studii. Gospodarii nu ascund că și-ar dori să-și extindă afacerea. Sunt, însă, sceptici în această privința asta. Un motiv ar fi deficitul brațelor de muncă specializate în domeniu. Alt motiv care îi face să fie rezervați este și piața de desfcare. Asta pe motiv că mulți consumatori preferă produse din magazine, chiar dacă acestea sunt pregătite cu utilizarea preparatelor chimice.
Ca rezultat, se mai întâmplă că gospodarii se pomenesc că cheltuilele depășesc veniturile. Totuși, cofetarii din Olișcani s-au specializat în producerea și vânzarea produselor de patiserie și le oferă consumatorilor bunuri naturale și proaspte. și, după cum spun ei, nu se tem de concurență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.