Locuitorii raionului Şoldăneşti ar putea să rămână fără judecătorie în teritoriu. Asta se va întâmpla dacă reforma în justiţie va fi implementată în totalitate. În consecinţă, justiţiabilii din Şoldăneşti vor fi nevoiţi să-şi caute dreptatea la o distanţă de 60 de km de Şoldăneşti în instanţele judecătoreşti din Orhei.
Conform informaţiilor oficiale, la judecătoria din Şoldăneşti activează un singur judecător. Pe parcursul anului trecut, magistrata Elvira Lavciuc a examinat peste o mie de dosare. Judecătoarea spune că era nevoită să stea după program. Dânsa însă este împotriva optimizării judecătoriei din Şoldăneşti. Pentru a spori randamentul dar şi pentru a păstra insituţia, magistrata propune completarea funcţiilor vacante de judecător.
Oamenii sunt nemulţumiţi de optimizarea judecătoriei. Ei spun că le va fi mai greu să ajungă în raionele vecine. Unii recunosc că adeseori la judecătoria din Şoldăneşti nu reuşeau să se prezinte la ora stabilită.
Cetăţenii intervievaţi susţin că, în cazul optimizărilor, le va fi dificil, mai cu seamă, oamenilor care locuiesc în localităţile îndepărtate de centrul raional. Ei nu au transport direct din localitatea lor până la Orhei. Din acest motiv, cetăţenii ar putea să întârzie la procesul din instanţa de judecată.
Un simplu calcul matematic justifică nemulţumirile oamenilor. Spre exemplu, ruta de la Vadul Raşcov spre Şoldăneşti porneşte din sat în jurul orelor 7:00. Conform site-lui distanţa.md, pentru a ajunge până în centrul raional, oamenii din Vadul Raşcov parcurg în 40 de minute o distanţă de 44 km. Până la Orhei, ei vor parcurge încă 60 de km. În timp, asta ar echivala cu minimum încă o 60 minute. Cumulativ, oamenii vor avea nevoie de aproximativ două ore pentru a ajunge în oraşul solicitat. Şi asta dacă, ajunşi la Şoldăneşti, pasagerii găsesc la peron transportul spre destinaţia necesară. În caz contrar, ei ar trebui să mai aştepte vreo 30 de minute până vine alt autobuz. E şi mai dificil să revii acasă, deoarece în majoritatea cazurilor, din Şoldăneşti spre localităţile rurale autobuzele pornesc în perioada 12.00 – 14.00.
De cealaltă parte, autorii reformei se arată convinşi că optimizarea va îmbunătăţi calitatea actului justiciar. Oficialii din capitală spun că actualmente situaţia în judecătoriile din ţară este dificilă. Din cauza numărului mare de dosare şi lipsa judecătorilor, justiţiabilii sunt nevoiţi să aştepte timp îndelungat până li se face dreptate. În opinia susţinătorilor reformei, optimizarea judecătoriilor vine să rezolve două probleme. Una este sporirea calităţii hotărârilor, iar cealaltă referindu-se la urgentarea luării deciziilor.
De altă părere este Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de Justiţie. El este adeptul ideei că fiecare raion trebuie să aibă o judecătorie. Magistratul consideră că refomarea judecătoriilor va crea haos în sistem.
Judecătoria din Şoldăneşti este una din cele două astfel de instituţii din ţară, unde activează un singur judecător. Cealaltă instituţie se află în oraşul Vulcăneşti.
Conform hartei optimizărilor judecătoriilor, din cele 44 de judecătorii din ţară vor rămâne doar 15. Pentru reformă ar fi necesari peste un miliard de lei.