MOLDOVA+ Vândute și utilizate la întâmplare, chimicalele sunt periculoase

Locuitorii mai multor sate din raionul Şoldăneşti se plâng că nu au în apropiere un magazin de unde să achiziţioneze pesticide şi ierbicide. Din această cauză, ei merg la zeci de kilometri pentru a cumpăra chimicale pentru gospodărie. Şi chiar dacă merg la distanţe mari, oamenii nu se interesează de provenienţa sau calitatea substanţelor solicitate.

Spre exemplu, în satul Cotiujenii Mari, una din cele mai mari localităţi din raionul Ţoldăneşti, nu sunt magazine specializate pentru comercializarea produselor chimicale. Din acest motiv, oamenii sunt nevoiţi să meargă la o depărtare de până la 30 de km pentru a găsi un magazin de profil.

De obicei, oamenii cumpără diferite otrăvuri pentru şoareci şi insecte. Primăvara şi vara, locuitorii raionului Şoldăneşti caută ierbicide pentru a scăpa de buruienile de prin grădini. Mulţi dintre cumpărători recunosc că nu verifică nici termenul de valabilitate, nici documentele ce ar atesta provenienţa şi calitatea mărfii.

În unele sate din teritoriu, se organizează săptămânal pieţe. Dar şi la aceste iarmaroace oamenii nu pot găsi tot de ce au nevoie. La târg nu se vând produse chimice profesionale. De regulă, aici, localnicii comercializează legume, fructe şi lactate pe care le vând consăteni de-ai lor.

Specialiştii din domeniul ocrotirii sănătăţii atenţionează populaţia să fie vigilentă, când achiziţionează diferite substanţe chimicale. Cumpărătorii trebuie să verifice atent etichetele. În plus, specialiştii insistă pe faptul că toate produsele chimicale trebuie ferite de copii. Oamenii sunt îndrumaţi să respecte şi nişte reguli de utilizare.

Potrivit informaţiei oferite la Centrului de sănătate publică Şoldăneşti, de la începutul anului curent, în raion au fost înregistrate 23 de intoxicaţii cu chimicale. Fiecare al doilea caz s-a produs cu scop suicidal. O persoană nu a putut fi salvată şi a decedat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.