Puține localități din Moldova au un muzeu funcțional. Printre acestea este și satul Negureni, din raionul Telenești. Inițial, acesta avea titlul de instituție populară. Primele 600 de exponate din au fost aduse de oamenii din partea locului încă în anul 1965. Prima gazdă a muzeului a fost școala din sat. Apoi, muzeul a fost transferat în biserica din localitate. De altfel, spre deosebire de alte localități, unde lăcașul sfânt era transformat în depozit de produse agricole sau chimicale, la Negureni, lăcașul sfânt găzduia o instituție culturală. Începând cu anul 1982, muzeul cu statut de ”norodnic”, este trecut în categoria Muzeu de Stat de Istorie și Etnografie. Primul director al instituției devine profesoara Tamara Zmuncilă. Potrivit dumneaei, la moment, fondul muzeului este constituit din 3600 exponate. Acest fapt îi cointeresează pe oameni să treacă pragul instituției.
Ion Popa, primarul de Negureni ne spune că nu-și poate închipui satul fără de muzeu:
Pe parcursul a mai multor ani, instituția a fost condusă de Ion Porcescu, acum pensionar. Anume în acea perioadă, mai exect în 1989, autoritățile locale decid retrocedarea bisericii credincioșilor. În situația creată, muzeul a fost transferat la școala din sat, iar mai apoi – în căminul cultural, unde se află și astăzi. Ion Porcescu a fost preocupat cu colectarea mărturiilor interesante despre istoria satului, a continuat să extindă fondul de exponate. Una din cele mai interesante compartimente este galeria de portrete a veteranilor celui de-al doilea război mondial. Aceasta numără 32 de imagini, obiecte din echipamentul soldaților sovietici și germani, fotografii de epocă, care reflectă perioada interbelică. În muzeu sunt exponate ce reprezintă și noua epocă: televizoare și radioreceptoare, produse în anii 60 a secolului trecut și care vorbesc de faptul că nivelul de viață a sătenilor nostri atunci se îmbunătățise substanțial.
Localnicii menționează că partea cea bună este că au inoculat satului un cult pentru trecut. Astfel, fiecare consătean aduce încoace obiecte de epocă, legate de un anumit eveniment sau caz din viața familiei sale. Drept urmare, la muzeu poți afla lucruri interesate precum într-o familie anumită a apărut o mașină de cusut ”Panonia” ori un aparat de radio ”Rodina”, care pe timpuri era în mare căutare.
Începând cu anul 2017, directoare la muzeu este Tatiana Zaporojanu. Anume dumneaei a schimbat aspectul ”Sălii istorie” și a ”Sălii Etnografie”. Dânsa consideră că oamenii nu au dreptul să risipească patrimoniul național. Această bogăție trebuie păstrat cu grijă pentru generațiile viitoare”.
La Telenești am aflat că, acum 7 ani, în oraș a fost inaugurat Muzeul Raional de Istorie și Etnografie. Oricum, în opinia celor de la Negureni, muzeul lor este interesant fiindcă îi învață cum să înțeleagă trecutul și să facă viitorul.