Oamenii din Vadul Rașcov cer guvernanților să le dea liceul inapoi

Chiar dacă a sunat ultimul sunet, absolvenții clasei a IX-a de la gimnaziul din satul Vadul Rașcov, raionul Șoldănești, nu se grăbesc să se despartă de școala natală. Împreună cu părinții și profesorii, copiii cer Ministerului Educației și APL să ofere școlii din localitate statutul de liceu, cum a fost cândva. Un motiv invocat este și distanța de 25 km de la centrul raional, unde li se propune copiilor să meargă la studii.

Cei 33 de absolvenți ai clasei a IX-a solicită să li se dea dreptul să-și petreacă următorii trei ani de liceu în satul de baștină. Ei insistă că și la Vadul Rașcov se fac studii de calitate.

Oamenii din Vadul Rașcov speră că după o întrerupere de trei ani, în satul lor se va redeschide liceul. Mulți dintre absolvenții liceului cu succes fac carte la diverse instituții de învățământ superior.

 

Rita Negru-Vodă, directoarea gimnaziului, ne-a spus că insitituția are posibilitatea de a forma o clasă de liceu. Toți profesorii au studii superioare și mai au și experiența de a citi lecții în clasele de liceu.

Oamenii din Vadul Rașcov au apelat și la susținerea administrației raionului. Dat fiind că chestiunea în cauză nu fusese examinată în comisiile de specialitate, consilierii raionali au promis să revină la temă ceva mai târziu.

Subiectul în cauză a fost dezbătut și de consilierii raionali. Potrivit datelor oficiale, în următorii 8 ani, în Vadul Rașcov și satele din preajmă sunt suficienți elevi pentru a forma o clasă de liceu. Actualmente, în clasele primare își fac studiile de la 17 la 23 de elevi. În cele gimnaziale media este 20 de elevi în clasă.

Potrivit lui Nicolae Mândru, șeful direcției raionale învățământ, anterior, în raionul Șoldănești au funcționat 8 licee. Pe motiv că numărul elevilor în teritoriu s-a redus, actualmente, în raion sunt doar 5 licee, în care au învațat 276 din cei două mii de copii cu vârstă de școală. În ansamblu, pentru întreținerea instituțiilor de învățământ din raion sunt consumate aproximativ 40 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.