Ce facem cu gunoaiele? Acesta a fost subiectul dezbătut la Şoldăneşti de Radio Europa Liberă. Jurnaliştii din capitală au provocat demnitarii din teritoriu la discuţii aprinse la tema dată. Asta pentru că la Şoldăneşti, implimentarea proiectului de depozitare şi management a deşeurilor a dat mari bătăi de cap tuturor actorilor implicaţi.
Aliona Tinică, responsabilă de implimentarea proiectului la Şoldăneşti, spune că acum zece ani, Şoldăneşti ar fi fost considerat cel mai murdar raion din ţară. În susţinerea acestei ipoteze, dânsa a făcut referire la datele epidemiologice de atunci. Pentru a schimba lucrurile spre bine, autorităţile locale au aplicat la un proiect în domeniu, finanţat de Guvernul Germaniei.
Întru realizarea proiectului, APL din peste 20 de localităţi din raionele Şoldăneşti şi Rezina au fondat SA „Salubritate Şoldăneşti”. Din start, aceasta are a se confrunta cu diverse dificultăţi. O cauză a tergiversării realizării proiectului, în opinia unor primari rezidă în lipsa locurilor autorizate pentru depozitarea gunoiului.
Lipsa punctului intercomunitar, în care ar fi depozitate şi compostate deşeurile solide este o altă problemă a raionului. Pe toate platformele de la sate sunt tomberoane destinate tuturor tipurilor de gunoi. Deşeurile însă sunt încărcate toate laolaltă, când sunt evacuate cu transportul special.
O altă chestiune care macină locuitorii raionului Şoldăneşti este preţul cerut pentru transportarea deşeurilor. Taxa de 8 lei, stabilită pentru majoritatea localităţilor, este considerată de unii cetăţeni ca fiind una exagerată.
Vasile Botnaru, moderatorul întrunirii şi şeful biroului de la Chişinău al postului de radio Europa Liberă, a menţionat că jurnaliştii din capitală şi cei din teritoriu vor monitoriza în continuare realizarea acestui proiect.
Proiectul managementului deşeurilor vizează raionele Şoldăneşti, Rezina şi Floreşti şi este finanaţat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). 60 la sută din banii oferiţi de germani i-au revenit raionului Şoldăneşti. Anume aici urma să fie amplasat şi sediul de colectare şi compostare al deşeurilor.