Ploile dau peste cap așteptările agricultorilor

În raionul Şoldăneşti, pe o suprafaţă de aproximativ trei mii de ha, grânele au fost afectate de vântul puternic din ultimul timp. Specialiştii bat alarma că acest lucru va determina o micşorare a recoltei cu circa 20%. Din cauza polegnirilor, agricultorii vor fi nevoiţi să reducă şi viteza mecanismelor de recoltare. Asta ar conduce la sporul cantităţii de motorină consumată.

La direcţia agricolă din Şoldăneşti ni s-a spus că agricultorii din raion se aşteptau la roade mari de grâne după ploile sistematice din acest sezon. Bucuria lor a fost însă dată peste cap. Furtunile şi aversele au pitulat grâul la pământ. Chiar dacă polegnirile au afectat porţiuni mici din toată suprafaţă cu grâu, recoltarea roadei este îngreunată. Andrei Muţuţchi, şeful direcţiei agroalimentare a Consiliului raional, susţine că cele mai multe probleme la recoltarea grânelor le vor avea oamenii din în satele Vadul Raşcov, Olişcani, Pohoarna, Cotiujenii Mari şi Răspopeni.

În ansamblu, la secerişul culturilor cerealiere sunt antrenate 52 de echipaje. Doar agricultorii din Olişcani nu au combine, dar, potrivit lui Andrei Muţuţchi, ei vor împrumuta maşinele respective de la colegii lor din satele vecine.

O altă problemă cu care se confruntă liderii agricoli din teritoriu este şi preţul mic de comercializare a grâului. Potrivit datelor preliminare, preţul de achizi-ţie al unui kg de grâu s-ar cifra la 2,3 lei. Agricultorii nu sunt mulţumiţi de ofertele pe care le primesc de la cumpărători şi deocamdată nu se grăbesc să-şi vândă producţia.

La direcţia agricolă Şoldăneşti am fost informaţi că gospodarii din raion au strâns roada de rapiţă de pe 60 la sută din toată suprafaţa, orzul de pe mai bine de 80 procente din suprafaţă. Grâul de toamnă a fost cultivat pe o surafaţă totală de aproximativ 7,5 mii ha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.