Procuratura de Șoldănești, la 35 de ani

Procuratura din Şoldăneşti a ajuns la cea de a 35 aniversare. Instituţia dată a fost o şcoală pentru promovarea mai multor procurori. Parte dintre aceştia au condus procuraturi judeţene, alţii au fost angajaţi în cadrul Procuraturii Generale.
Anatolie Danighevici a stat la temelia procuraturii din raionul Şoldăneşti. Domnia sa a stat la cârma instituţiei timp de 7 ani, după care a fost transferat în raionul Ştefan lui Vodă, iar apoi la Calaraş. După un mandat la Şoldăneşti, unde a instrumentat dosare dificile, următorul procuror de Şoldăneşti, Petru Bobu a fost avansat în funcţie de şef de direcţie în Procuratura Generală. Mai apoi, Petru Bobu este numit în funcţia de procuror al oraşului Chişinău.
Experienţa acumulată la Şoldăneşti le-a ajutat în activitatea de mai departe ex-procurorului raionului Şoldăneşti, Ion Vicol, care şi-a continuat munca în fruntea procuraturii din Căuşeni, iar mai apoi procuror adjunct în capitală, lui Ion Popa, actualmente procuror de Floreşti. Lista o continuă Carolina Vidraşco, Marian Suduc, Cristina Burlac – toţi angajaţi în cadrul Procuraturii Generale. La procuratura Şoldăneşti a activat Alexandru Mandraburca, care două decenii a condus Judecătoria din raionul Şoldăneşti.
Anul trecut, la Şoldăneşti şi-au început biografia de procuror Vasile Botnarenco şi Ramona Moşneguţu.
Chiar dacă aici au muncit multe cadre cu renume, procuratura din Şoldăneşti în permanenţă s-a confruntat cu criza specialiştilor. În special dificil a fost anul trecut. Au fost perioade când în instituţie muncea doar un singur procuror, fapt care, potrivit procurorului, tergiversează investigarea cauzelor.
Potrivit datelor statistice, în anul 2015, în raionul Şoldăneşti au fost înregistrate peste 300 de infracţiuni, cu aproximativ 30 la sută mai puţin comparativ cu anul precedent. Procurorii susţin că toate infracţiunile grave, inclusiv 5 omoruri şi 3 violuri au fost descoperite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.