Roadă bogată, la prețuri derizorii

Agricultorii din raionul Șoldănești sunt în culmea fericirii în acest an. Rodnicia la grâu, practic, s-a dublat, comparativ cu anii precedenți. Cu toate acestea, roada va rămâne în depozite. Plugarii nu sunt mulțumiți de prețul de achizi’ii, pe care-l propun intermediarii.

Zilele senine sunt prilej de bucurie pentru liderii din raion. Secerișul e în toi și pe câmpuri se aud combinele și tractoarele. La Șipca, spre exemplu, grâu de secerat a mai rămas doar pe câteva sute de ha. Deși ploile au pătulit 30 la sută din suprafața de grâne, Mihail Sandic, liderul din partea locului, speră la o rodnicie mai mare decât anul trecut.

Mulțumit de ceea ce recoltă este și Vasile Belous de la Alcedar. Dânsul a umplut cu grâu deja două hambare. Agricultorul speră ca până la finele acestei săptămâni să finalizeze recoltarea grâului. Aici, oamenii muncesc din zori până noaptea târziu pentru a mu admite pierderi de roadă în cazul unor eventuale ploi.

Agricultorii insistă pe faptul că nu poți avea rezultate bune, dacă nu respecți tehnologia de la început până la urmă. Indiscutabil, pentru asta e nevoie nu doar de semințe de calitate și brațe de muncă, ci și de tehnică modernă. La Alcedar, secerișul a început cu o combină modernă, care costă peste 5 mln de lei.

Chiar dacă roada e bună, agricultorii nu se grăbesc să-și vândă producția. Deocamdată, grâul este dus în depozite și nu se știe cât va sta acolo. Prețul de achiziție, propus de intermediari, nu depășește 2 lei și 30 de bani. Suma nu le convine agricultorilor, care vor măcar 3 lei pentru un kg de grâu.

Potrivit informațiilor oferite la Consiliul raional Șoldănești, în raionul Șoldănești sunt peste 9 mii de ha cu grâu. Se presupune că, în acest an, agricultorii vor lua câte 4 tone de grâu la ha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.