Furtuna le-a luat averea. Statul le ia și speranșa?

Visul şi munca de un an ale unei familii din satul Cuşmirca, raionul Şoldăneşti, au fost spulberate în câteva minute. Ploile şi vântul puternic le-a înecat 36 de oi şi le-a mai dărâmat şi stâna. Paguba pricinuită de calamitate ar fi de 130 mii de lei.

Tatiana Gordienco din Cuşmirca se plânge că acum nu mai au surse să întoarcă creditul luat de la bancă. Toată viaţă împreună cu soţul şi-au dorit să aibă o stână mare cu oi multe. Aproape că le reuşise. Au aplicat la un proiect european prin intermediul programului IFAD-6. Drept urmare, Tatiana a obţinut un credit în valoare de 300 mii de lei. Chiar dacă jumătate din această sumă au primit-o în calitate de grant, în următorii cinci ani familia este obligată să restituie restul sumei.

Şi dacă până nu demult unica preocupare a Tatiane şi a lui Anatol era reproducerea şi mulsul oilor, actulamente gospodarii din Cuşmirca au griji mai mari. Aversele de acum trei săptămâni le-au provocat pierderi enorme. Peste 50 de oi au avut de suferit din cauza ploilor puternice.

Furtuna a împrăştiat turma de animale prin râpă. 24 de oi au fost găsite traumate în nămolul din râu. Gospodarul le-a adus înapoi la stână şi le-a tratat. Din păcate, 36 de oi au dispărut în noaptea calamităţii. Gospodarii au mers de-a lungul râpei până la revărsarea acestea într-un râu din apropiere, dar nu a găsit nici urmă de bârsană.

Tatiana spune că nu pot dormi nopţile. Caută posibilităţi de rambursare a creditului. Dacă până la dezastrul natural, Tatiana şi Anatolie mulgeau zilnic până la 100 de litri de lapte, actualmente ei mulg doar vreo 30 de litri pe zi.

În urma furtunii din 18 spre 19 iunie, la stâna din Cuşmirca au zburat şi foile de ardezie. Gospodarii s-au adresat la primărie pentru ajutor. Deocamdată APL nu le-a oferit niciun suport. În total, pagubele pricinuite familiei se cifrează la 130 mii de lei – exact, cât valorează creditul pe care trebuie să-l ramburseze cei doi soţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.