Secerișul culturilor cerealiere, ajuns la ecuator

Agricultorii strâng pâinea de pe câmpuri. Până în acest moment, în raionul Șoldănești, grânele au fost recoltate de pe jumătate suprafața totală de peste 9 mii de hectare, cât au ocupat culturile cerealiere din teritoriu.

În gospodăria agricolă din satul Pohoarna, treieratul este pe sfârșite. Echipa de aici a treierat și a dus în depozite cereale deja de pe 632 din peste 700 de ha. De pe această suprafață, au fost adăpostite puțin peste 2 mii de tone de grâu.

Agricultorii din Pohoarna nu se tem de caniculă. Ei își strâng pâinea cea de toate zilele, care dacă nu e colectată la timp, poate fi pierdută.

La seceriș participă oameni de diferite vârste. Valentin Rezuș are aproape 70 de ani, dar asta nu-l împiedică să participe în fiecare an la recoltare.

Cei de la Pohoarna lucrează de cu zori până în noapte, iar cei mai harnici înregistrează și cele mai bune rezultate. Ei sunt remunerați în funcție de munca efectuată.

Cel mai harnic șofer care trasporta roada de pe deal la depozit este Alexandru Tâltu, care a transportat 440 tone.  Alt Alexandru Tâltu, este cel mai bun combiner. Bărbatul a treierat 330 de tone de grâne.

Potrivit Valentinei Cojocari, șefa depozitului, pe câmpuri au rămas nestrânse doar cereale de pe o suprafață de 80 ha. În activitățile agricole de la unitatea agricolă din satul Pohoarna sunt antrenați vreo 130 de oameni.

În ansamblu pe raion, roada a fost colectată de pe o suprafață de circa 5 mii de hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.