Secerișul la Chipeșca. Seceta fură roada

 

Agricultorii din raionul Şoldăneşti au dat start secerişului. De pe câmpuri, ei strâng recolta de rapiţă, orz, grâu şi mazăre. Gospodarii lucrează de cu zori pentru a reduce pierderile. Între altele, pentru sfârşitul lunii iunie, meteorologii au emis avertizare de Cod galben de ploi. Indiscutabil, precipitaţiile sunt aşteptate de agricultorii din raion, dar ei au teamă ca acestea să nu le zădărnicească planurile. Asta pentru că gospodarii au demarat recoltarea culturilor cerealiere şi boboaselor de prima grupă.

Actualmente, pe câmpuri sunt combine şi tractoare cu remorci care transportă roadă în depozit. Exact aşa este şi pe teritoriile agricole gestionate de Mihail Ceapă din satul Chipeşca. Aici treieră rapiţa. Semănăturie cu rapiță aici au ocupat aproximativ 90 de ha. Practic, de două ori mai mult decât în 2015.

Chiar dacă abia a început secerişul, oamenii din Chipeșca strâng, de pe fiecare ha, aproape 4 tone de rapiţă. Fermierul speră că va avea o roadă tot atât de bună şi în continuare. Totuşi, Mihail Ceapă este îngrijorat de calitatea seminţelor de rapiţă. Aparatul i-a arătat că nivelul de umeditate al acestora depăşeşte norma. Rapiţa strânsă are o umeditate de 10,4%, deşi, ar fi trebuit să nu depășească 7%.

Potrivit lui Andrei Muţuţchi, şeful direcţiei raionale agricultură şi alimentaţie, unii gospodari au strâns roada de pe suprafețe i,ense. Este vorba de plugarii din satele Alcedar, Pohoarna şi Rogojeni. Aceștia sunt dezamăgiţi de rezultatele preliminare ale recoltei din acest an. Ei spun că nu vor reuşi să acopere cheltuielile suportate. Spre exemplu, gospodăria agricolă din satul Rogojeni a reuşit să adune, de pe un ha, doar 800 kg de mazăre, orz – 2, 5 tone şi 3 tone de grâu. Apropo, cea mai mare cantitate de grâu a fost strânsă de pe pământurile pe care le gestionează Vasile Belous de la Alcedar, care a adunat în medie câte peste 3,5 tone de pe fiecare ha. La Pohoarna, roadă este mai mică. Aici, de pe un ha, s-a strâns 3,2 tone de grâu şi 1,5 tone de rapiţă. În acest context, Andrei Muţuţchi, şeful direcţiei raionale agricultură şi alimentaţie, spune că, în acest an, agricultorii vor înregistra o diminuare cu cca 30% a roadei. În opinia lui, asta s-a produs din cauza deficitului de precipitaţii atmosferice. În ansamblu, în perioada aprilie-iunie curent, au căzut aproximativ 30 mm de precipitații, norma medie lunară fiind de 42 mm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.