Imaginea Moldovei riscă să fie prejudiciată în faţa Guvernului Germaniei! Este opinia instituţiilor de drept din regiune, exprimată într-o notă informativă, expediată guvernului republicii noastre. În document se constată că noua structură SA „Salubritate Şoldăneşti” doar pe renovarea sediului care nu-i aparţinea a cheltuit 3 mln de lei. Chiar şi după reparaţie, clădirea renovată din sursele GIZ nu a fost transmisă în gestiunea SA „Salubritate Şoldăneşti”, ci a rămas la balanţa ÎM „Regia Apă Şoldăneşti”.
Conform notei informative, acum doi ani, primăria oraşului Şoldăneşti a beneficiat de un proiect, finanțat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Proiectul prevedea crearea unei structuri regionale de salubrizare. Din start, s-a investit în ÎM „Regia Apă Şoldăneşti” cu scopul de a oferi servicii de salubrizare în raioanele Şoldăneşti, Rezina şi Floreşti. Sediul de colectare urma să fie pe teritoriul raionului Şoldăneşti.
Pe parcurs, în unele localităţi din zonă au fost amenajate locuri de colectare a deşeurilor. Platformele erau dotate cu tomberoane. Deşeurile erau colectate regulat. Pe motiv că serviciile ar fi fost scumpe, localnicii se eschivau de la achitarea taxelor. Alţii se plângeau că tomberoanele au fost amplasate, fără a se ţine cont de situaţia la faţa locului.
Spre exemplu, Sergiu Ţurcan din Şoldăneşti ne-a spus că o platformă cu tomberoane a fost amplasată peste conducta de apă, în imediata apropiere a unei fântâni.
Potrivit documentului adresat guvernului, ulterior, a urmat refuzul celor din raioanele Rezina şi Floreşti, părţi componente ale proiectului. În nota informativă se mai precizează că actualmente la proiect participă doar 22 localităţi din raionul Şoldăneşti şi satul Lipceni din raionul Rezina.
La propunerea coordonatorului proiectului, Alexandru Tinică, primarul de Şoldăneşti în exerciţiu, a fost constituită o structură separată. Aceasta ar fi fost o condiţie a germanilor pentru a îmbunătăţi sistemul de management al serviciilor de salubrizare. La sfârşitul lunii septembrie 2014, Consiliul raional şi primăria Şoldăneşti au convenit de a constitui o societate pe acţiuni, care să gestioneze proiectul finanțat de GIZ. Astfel, chiar la începutul anului curent, a fost înregistrată SA „Salubritate Şoldăneşti”. Întreprinderea urma să aibă caracter regional de activitate în domeniul gestionării deşeurilor.
Temerile instituţiilor de drept au survenit imediat cum a fost lansată noua instituţie. Până la formarea SA „Salubritate Şoldăneşti”, primăria oraşului a primit un şir de utilaje şi mijloace de transport. Bunurile au fost luate la balanţa ÎM „Regia Apă Şoldăneşti”, fondator unic al căreia este Consiliul orăşenesc Şoldăneşti. Ulterior, Alexandru Reliţchi a solicitat Consiliul local ca bunurile să fie gestionate de angajaţii de la salubritate. Tehnica şi utilajele au fost transmise, dar clădirea renovată pe banii GIZ-ului a rămas la dispoziţia Regiei Apă Şoldăneşti. Valoarea reconstrucţiei a fost de 3 milioane de lei.
Altă nemulţumire menţionată în nota informativă adresată Guvernului Republicii Moldova ţine de proasta activitate la colectarea deşeurilor. Oamenii au adresat zeci de plângeri la Inspecţia Ecologică din Şoldăneşti privind mirosul neplăcut al deşeurilor depozitate în preajma gospodăriilor lor, precum şi tergiversarea evacuării acestor deşeuri.
În finalul notei informative, autorii acesteia constată că tehnica şi utilajele de la salubritate sunt utilizate în scopuri personale de către Mihai Ioncu, şeful societăţii. La rândul său, Mihai Ioncu a negat aceste învinuiri şi speră că procuratura va stabili adevărul.
Apropo, zilele trecute, locuitorii oraşului Şoldăneşti au realizat un video cum bulgozerul şi tractorele cumpărate de germani lucrează la un şantier al administratorului SA „Salubritate Şoldăneşti”.