Tuberculoza, nu doar semn al sărăciei

Tuberculoza bate în retragere pe teritoriul raionului Şoldăneşti. Cel puţin, asta arată datele statistice pentru anul trecut, unde sunt înregistraţi cu zece bolnavi mai puţin, decât în 2014. Medicii spun că nu e vorba de o îmbunătăţire a lucrurilor, ci de adresarea tardivă a pacienţilor la medic. Pacienţii vin la doctor deja când apar complicaţii ale bolii.
Oamenii recunosc că au auzit despre această boală, dar nu cunosc prea multe informaţii. O parte din ei chiar ne-au spus că le este frică, când află că cineva cunoscut a fost diagnosticat cu tuberculoză.
Tuberculoza este o problemă medicală şi socială, care a fost descoperită în antichitate. Şi dacă atunci bolnavii nu aveau nicio scăpare şi mureau pe un capăt, actualmente, medicina are răspuns și la această întrebare.
Medicii atenționează populația că tuberculoza nu alege victimele. De această maladie se poate îmblonăvi oricine. Acest lucru îl favorizează imunitatea slabă și modul de viață precar.
Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele afectate. Tocmai din acest motiv, specialiștii recomandă adresarea la timp la medicul de familie.
Primul simptom care ar trebui să pună în gardă un eventual bolnav de tuberculoză este scăderea nemotivată în greutate. Nu în zadar, în trecut, tuberculoza era numită boala consumării.
Datele statistice arată că cele mai multe cazuri de tuberculoză, în 2015, au fost înregistrate la CS Răspopeni.
Valentina Crudu crede că de situația creată la Răspopeni ar fi de vină și istoria. Acum vreo cinci decenii, pe teritoriul satului ar fi fost un dispensar de ftiziopneumologie.
Radiografia toracică și culturile de spută sunt investigațiile care favorizează stabilirea cu precizie a diagnosticului.
Specialiștii susțin că o treime din populația lumii este infectată cu bacilul tuberculozei. La fiecare secundă, s-ar infecta o nouă persoană. Depistată la timp, maladia poate fi tratată complet. Un exemplu fericit este şi familia Rucşineanu, care spune că tuberculoza e cea care le-a unit destinele. Soţii s-au cunoscut și s-au îndrăgostit, când se tratau într-un spital specializat. Împreună, ei au reuşit să învingă boala chiar dacă tratamentul a durat aproape un deceniu. Ei erau nevoiţi să închită zilnic zeci de pastile pentru a se trata. Actualmente, în familia acestora cresc şi se educă doi copii perfect sănătoşi. În plus, soţii Rucşineanu acum sunt reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Bolnavilor. Ei încearcă să încurajeze bolnavii şi le oferă chiar şi ajutor.
În ultimii ani, India a fost țara cu cea mai ridicată rată de incidență a tuberculozei, cu 1.200 de cazuri la 100.000 de persoane. În țările dezvoltate, tuberculoza este o boală mai puțin obișnuită și este prezentă în special în zonele urbane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.